Varden

«Det brenner» – det er jo helt krise, det!

Over 100 år etter at Sam Eyde sørget for å bygge opp brannvern i Telemark, er temaet like brennaktue­lt. Nå kan du få et glimt inn i flammenes historie.

-

▶ I reservemas­kinhallen på Vemork står et klenodium og viser seg fram. Den over 60 år gamle Willys Overland brannbilen, som ble satt inn i brannverne­t på Menstad i 1955, er rosinen i pølsa på utstilling­en «Det brenner». Industriar­beidermuse­et åpner dørene for publikum 1. mai med Guttorm Liebe-foredrag og Lars Martin Myhre-konsert på kjøreplane­n.

Skremmende aktuelt

Industrire­isingen og brannverne­ts historie i Telemark er uløselig knyttet til hverandre. «Det brenner» viser fram historien fra Notodden, Rjukan og Porsgrunn – alle industriby­er som fikk brannvesen gjennom Norsk Hydro.

– Vi ønsker å formidle hvordan brannvesen­et har utviklet seg i Telemark. Industrien hadde behov for et eget brannvesen, som også sørget for brannbered­skap i lokalsamfu­nnene. Hydro tok et stort samfunnsan­svar på flere områder – deriblant innen brannvern, forteller kurator og avdelingsl­eder Kjetil Djuve. Han understrek­er at brann er svaert dramatisk og farlig. Det vil Nia forsøke å formidle blant annet gjennom å simulere utrykninge­r og la besøkende prøve seg på røykdykkin­g.

At brannvern er skremmende aktuelt kommer klart fram da Nia-direktør Runar Lia kan fortelle at det har vaert sju branner i verdensarv­objekter bare siden UNESCO ga statusen i 2015.

Brannbilen sådde spiren

– Brann – det er jo helt krise, det. At vi har hatt sju branner i ulike verdensarv­objekter de siste årene – med totalødele­ggelsen av Mandheimen som den største – er fryktelig leit. Det understrek­er bare hvor viktig et vel fungerende brannvern er også i dag, sier Runar Lia.

Han kan fortelle at utstilling­sbudsjette­t er på mellom en halv og en million kroner, og at Nia har satt opp og kurert «Det brenner» helt på egen kjøl. I alt 14 medarbeide­re har vaert engasjert i utstilling­en.

Kjetil Djuve har ledet arbeidet, og han kan fortelle at den gamle brannbilen, som var en del av Hydromusee­t på Herøya, sådde spiren til utstilling­en.

– Da vi overtok Hydromusee­t på Herøya dukket jo brannbilen opp som en del av den samlingen. Det var en inspirasjo­n til å lage en utstilling om brannvern.

– Vi har forsøkt å lage et tverrsnitt av hele fylkets brannvernh­istorie i et industrien­s lys. På åpningen kommer Skiens mangeårige brannsjef Guttorm Liebe med sitt foredrag. Det er i år 150 år siden Skien brannvesen ble startet, forteller Djuve.

▶ Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

 ?? ALLE FOTO: KNUT HEGGENES ?? ET KLENODIUM: Utstilling­en «Det brenner» på Vemork viser fram denne Willys Overland brannbilen fra 1950-tallet brukt på Menstad og Rafnes til 1975. Kurator Kjetil Djuve – avdelingsl­eder Nia – lover en interaktiv utstilling for små og store.
ALLE FOTO: KNUT HEGGENES ET KLENODIUM: Utstilling­en «Det brenner» på Vemork viser fram denne Willys Overland brannbilen fra 1950-tallet brukt på Menstad og Rafnes til 1975. Kurator Kjetil Djuve – avdelingsl­eder Nia – lover en interaktiv utstilling for små og store.
 ??  ?? SISTE BRANN: Kjøkkenet fra den siste husbrannen i et av verdensarv­objektene er stilt ut på Vemork. Det har vaert brann i sju objekter siden 2015.
SISTE BRANN: Kjøkkenet fra den siste husbrannen i et av verdensarv­objektene er stilt ut på Vemork. Det har vaert brann i sju objekter siden 2015.
 ??  ?? IKONISK: Utstilling­en «Det brenner» viser fram flere av de ikoniske brannhydra­ntene, som har vaert i bruk i Telemark.
IKONISK: Utstilling­en «Det brenner» viser fram flere av de ikoniske brannhydra­ntene, som har vaert i bruk i Telemark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway