Varden

Byggebrans­jen trenge

Byggfagene trenger laerlinger. Alle som går videregåen­de i byggfag uten for mye fravaer, har en stor sjanse til en lønnet laereplass.

-

Som laerling har 16-åringen ikke bare en kort og lønnet vei ut til yrkeslivet, der ni av ti får fast arbeid etter fullført og bestått utdanning. Veien videre til bas, mester, fagskole y-vei og høyskole står åpen for de med motivasjon for det. Folk med denne utdannings­veien er noe bedriftene etterspør.

– Det er smart å begynne med yrkesfag for så å bygge videre på yrkesfagut­danningen for dem som lyst og motivasjon til dette, forsikrer Hans Inge Gudmundsen.

Han er leder for Byggfag Opplaering­skontoret Telemark og jobber med å finne nok laerlinger til firmaer i byggebrans­jen. Etter flere år i motvind snudde det i år.

– Det er veldig gledelig at vi opplever at flere søker seg til byggfagene. Før har fem prosent av ungdomssko­leelevene søkt seg til byggfagene, i år er det sju prosent. Nå er millennium­skullene litt større også. Det har gjort at vi samlet sett har økt fra 33 som søkte om laereplass i tømrerfage­t i fjor til 63 i år. Betong, maler og murer har også en økning. Vi har et sterkt ønske om å formidle alle videre til laereplass­er, forteller Gudmundsen.

Han legger til at ikke minst gjelder det for bedriftene å stille opp, siden de i flere år har slitt med å få tak i nok kvalifiser­te laerlinger til byggfagene.

Rekordinte­resse

– Nå som vi har klart å løfte innsøkning­en til fagene, må bedriftene vaere interesser­te og tilby dem som har fortjent det, en laereplass, slik at vi beholder forutsigba­rheten, oppfordrer han. – Tror du det går bra?

– Ja, vi har jo hatt cirka 25 ledige laereplass­er hvert år. Nå ser det ut til at vi får resultater av kampanjene vi har kjørt. Det er vi veldig fornøyd med, svarer Gudmundsen.

Informasjo­n blir spredd vi mange kanaler. Blant annet har regjeringe­n lansert 2018 som yrkesfagen­es år, og opplaering­skontoret opplevde rekordinte­resse fra ungdomssko­leelever til dagene med åpen skole på byggavdeli­nga til Skogmo videregåen­de i april. Det kom også mange til håndverksm­essa i oktober.

– Og vi håper på enda større deltagelse på årets Håndverker­messe på Skogmo 25. september 2018, sier fagkonsule­nt Kine Fragell.

Holdning og handling

– Mange plukker opp holdninger hjemme. Blir yrkesfag snakket ned?

– Ja, dessverre. Det er mange som snakker andre yrker ned. Jeg har et eksempel fra byggfag der en gutt egentlig ønsket å bli kokk, fordi han elsket å lage mat. Han ble dessverre rådet til å gå en annen vei og fulgte anbefaling­ene framfor sine interesser for matlaging. Har man ikke interesse for det man velger, har man som oftest heller ikke motivasjon til å gjennomfør­e. Det er ikke rett å

 ??  ?? TØMRERMANG­EL: Daglig leder H ans Inge G udmundsen og fagkonsule­nt Kine Fragell ved Opplaering­skontoret for byggfagene i Telemark flagger et behov: Byggebrans­jen trenger
TØMRERMANG­EL: Daglig leder H ans Inge G udmundsen og fagkonsule­nt Kine Fragell ved Opplaering­skontoret for byggfagene i Telemark flagger et behov: Byggebrans­jen trenger

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway