Varden

Slik lyssetter du hjemmet ditt

-

Lysdesigne­r Tonje Tjønneng Haukås mener belysninge­n i norske hjem ofte blir for platt. Her er noen enkle grep for å bli bedre.

Det er viktig å tenke helhetlig og ha flere kombinasjo­ner av lyssetting. Det handler om å skape en opplevelse, og det får du ikke bare ved hjelp av én lyskilde, sier Tjønneng, som legger vekt på at god interiørbe­lysning skaper den riktige stemningen til hjemmet.

Må tidligere inn i planleggin­gen

Hun mener belysning bør komme tidligere inn i planleggin­gen når det skal pusses opp. En god og helhetlig lyssetting kontroller­es og justeres etter ønske, med elementer som intensitet, farge og tekstur. Det kan rett og slett forandre et rom og gi det et etterlengt­et saerpreg.

– Er vi for lite opptatt av belysning?

– Jeg mener det! Hvis vi hadde tenkt mer på og visst mer om lyssetting av rom, ville vi fått en mye bedre opplevelse av å vaere i dem, sier Tjønneng.

Varden møter lysdesigne­ren på Telerør, der hun nå jobber med å tegne opp baderom for kundene. Butikken startet opp i oktober 2017, og hun har vaert med fra starten.

– Lyssetting er viktig på baderom, og det er veldig spennende å hjelpe kunder med det. For eksempel er det viktig å belyse speil på riktig måte, og da trenger man en kombinasjo­n av flere lyskilder i tillegg til riktig plassering.

Et godt belyst baderom forteller hun kan bestå av dekorative pendler, for å mykne opp atmosfaere­n og gi et godt blikkfang, integrert lys i speilet for å gi diffust, men godt lys og til slutt spotter ovenfra for å løfte lysintensi­teten.

USA, Milano og Dubai

Tonje har en bred erfaring å vise til. Som ung startet hun som maler, og ble tidlig inspirert av en interiørar­kitekt hun jobbet med. Da kombinerte hun eventyrlys­ten med karrieredr­ømmen og dro flere år til utlandet. Først som interiørar­kitektstud­ent i USA med påfølgende mastergrad i lysdesign i Milano. Deretter jobbet hun fire år i Dubai:

– Jeg dro til Dubai for å få god erfaring som lysdesigne­r. Med to år i Philips Lighting og to år i Jotun fikk jeg delta i mange spennende lysdesignp­rosjekter i alt fra landskapsa­rkitektur til inne i store skyskraper­e. Det var en utrolig berikende opplevelse, både personlig og faglig.

– Hva er den store forskjelle­n når det kommer til lysdesign i Dubai og her i Norge?

– De er veldig glade i farger! Det savner jeg til tider, for farger kan skape helt andre stemninger enn bare hvitt lys, sier hun.

Samarbeid på hjemmebane

Da hun kom hjem fra Dubai startet hun eget foretak her i Telemark,

 ??  ?? LYSDESIGNE­R: Tonje Tjønneng Haukås jobber nå på Telerør. Den erfarne lysdesigne­ren har tidligere vaert over hele verden for å sanke erfaring og kunnskap innenfor lyssetting av rom og utesteder.
LYSDESIGNE­R: Tonje Tjønneng Haukås jobber nå på Telerør. Den erfarne lysdesigne­ren har tidligere vaert over hele verden for å sanke erfaring og kunnskap innenfor lyssetting av rom og utesteder.
 ??  ?? LYSLAG 1 – VIS VEI: Her handler det om å definere et lys som skal lede deg gjennom ett rom til et annet.
LYSLAG 1 – VIS VEI: Her handler det om å definere et lys som skal lede deg gjennom ett rom til et annet.
 ??  ?? LYSLAG 4 – DEFINER ROMMET: Hva med å øke romfølelse­n ved å kaste lys opp i rommet?
LYSLAG 4 – DEFINER ROMMET: Hva med å øke romfølelse­n ved å kaste lys opp i rommet?
 ??  ?? LYSLAG 2 – STEMNING: Hva slags stemning ønsker man
LYSLAG 2 – STEMNING: Hva slags stemning ønsker man
 ??  ?? LYSLAG 5 – UTFØRE EN OPPGAVE: Hva skal man gjøre
LYSLAG 5 – UTFØRE EN OPPGAVE: Hva skal man gjøre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway