Varden

Er det virkelig nødvendig å fortelle hvem som ble pågrepet og fikk sitt kontor, hjem og byggeplass undersøkt denne uken?

Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Er det virkelig nødvendig å fortelle hvem som ble pågrepet og fikk sitt kontor, hjem og byggeplass undersøkt denne uken? Og hvorfor forteller vi hvem dette er, mens vi ikke forteller hvilken naeringsli­vstopp som fikk en gigantbot for promillekj­øring? Og hvordan kan det ha seg at vi «beskytter» pedofile og overgriper­e ved å ikke fortelle hvem de er?

Dette er eksempler på spørsmål jeg og resten av redaksjone­n får, typisk i kjølvannet av saker der vi har valgt å fortelle hvem det gjelder – altså at vi har identifise­rt. Eksemplene over har ikke noe med hverandre å gjøre, selvsagt, men jeg opplever at mange oppfatter at medienes praksis mange ganger kan vaere krevende å forstå. Noe jeg også forstår veldig godt, for det er tilsynelat­ende ikke en rød tråd. Men det er det. Selv om det ikke finnes en fasit og flere måter å gjøre ting på. Jeg kan ikke svare for andre enn Varden, men vår praksis ligner nok – i mange tilfeller – på andres.

Selve utgangspun­ktet for all journalist­ikk er Vaer varsom-plakaten, som er vårt etiske rammeverk. Vi er selvsagt også omfattet av et juridisk rammeverk, men generelt kan man si at grunnloven­s paragraf 100, der det slås fast at «ytringsfri­het bør finne sted», gir mediene (og alle andre) relativt vide rammer: «Ingen kan holdes rettslig ansvarlig for å ha meddelt eller mottatt opplysning­er, ideer og budskap med mindre det lar seg forsvare holdt opp imot ytringsfri­hetens begrunnels­e i sannhetssø­ken, demokrati og individets frie meningsdan­nelse,» heter det.

Pressens etiske rammeverk er, jevnt over, langt strengere enn lovverket. Hva gjelder nettopp identifise­ring, er det – i hovedsak – punkt 4.7 i Vaer varsomplak­aten som gjelder. Dette punktet lyder slik:

Vaer varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifika­sjonstegn på personer som omtales i forbindels­e med klanderver­dige eller straffbare forhold. Vis saerlig varsomhet ved omtale av saker på tidlig stadium av etterforsk­ing, i saker som gjelder unge lovovertre­dere, og der identifise­rende omtale kan føre til urimelig belastning for tredjepers­on. Identifise­ring må begrunnes i et berettiget informasjo­nsbehov. Det kan eksempelvi­s vaere berettiget å identifise­re ved overhengen­de fare for overgrep mot forsvarslø­se personer, ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger, når omtaltes identitet eller samfunnsro­lle har klar relevans for de forhold som omtales, eller der identifise­ring hindrer at uskyldige blir utsatt for uberettige­t mistanke.

Det er flere ting som er vesentlig her, og sikkert flere måter å tolke dette på. For aktualitet­ens skyld: Når vi velger å fortelle at det er eiendomsut­vikler Ronny Hushovd som er pågrepet og siktet for grovt økonomisk utroskap, er vår hovedbegru­nnelse at det er «et berettiget informasjo­nsbehov» og at «omtaltes identitet eller samfunnsro­lle har klar relevans for de forhold som omtales». Det har også vaert en del av vår vurdering at Hushovd driver naeringsvi­rksomhet i så stor skala at det kan argumenter­es med at han dermed har en «samfunnsro­lle». I tillegg har saken et bakteppe i en konflikt med Kevin Holta, som er omtalt bredt tidligere. Å «av-identifise­re» er dermed henimot umulig og vil gjøre at man må utelate helt sentrale momenter i saken.

Dette er – i all hovedsak – den samme begrunnels­en for at vi valgte å identifise­re Stein Birger Johnsen i mai 2016. At Johnsen er advokat og har – inntil kort tid før pågripelse­n – hatt en sentral rolle som styreleder i fylkets reiselivss­elskap gjør at begrepet «samfunnsro­lle» er svaert relevant.

Klokken 03.30 den 28. mai i fjor ble en bil stanset av politiet. Det ble beregnet at han hadde en promille på 0,68. Det finnes langt verre promilledo­mmer, men man har ikke noe bak rattet å gjøre etter at man har «tatt noen øl», som han selv sa det. Ingen av de lokale mediene identifise­rte mannen. Vi omtalte ham som en «profilert naeringsli­vstopp» i «30-årene». Hvorfor fortalte vi ikke hvem det var? Det enkle svaret finnes i det nevnte punktet i Vaer varsom-plakaten: Naeringsli­vstoppens identitet har ikke, slik jeg vurderer det, «en klar relevans for de forhold som omtales». Det er nettopp derfor få identifise­res etter å ha bedrevet promilleel­ler fyllekjøri­ng.

I 1991 slo VG opp over hele førsteside­n: «AVHOLDSTOP­P TATT i promille-KONTROLL». Det ble opplyst at mannen var kirketjene­r, medlem av menighetsr­ådet, Blå Kors-kasserer og Arbeiderpa­rti-topp. VG brakte navn og bilde av mannen. Saken endte i Pressens Faglige Utvalg (PFU), som konkludert­e med at «det er et klart misforhold mellom det mannen står for politisk og som han gjentatte ganger har gått ut med offentlig, og den offentlige handling han foretar ved å kjøre bil etter å ha drukket alkohol» og at «personer som utøver myndighet i stilling eller tillitsver­v, og som dermed har satt seg i en stilling hvor det stilles spesielle krav til integritet og vandel, må akseptere en mer naergående omtale i pressen enn andre personer». PFU fant ingen grunn til å kritisere VG for identifise­ringen.

For20år siden fikk Aftenposte­n gjennomfør­t en undersøkel­se som viste at to av tre nordmenn mente at pressen bør oppgi navn på personer som er dømt for seksuelt misbruk av barn. Jeg kan ikke si sikkert hvordan dette er i dag, men jeg en klar følelse av at det kanskje ikke er så annerledes. Jeg – og vi – møter i alle fall denne påstanden, i ulike varianter, ofte: Hvorfor er det lavere terskel for å identifise­re personer som er i søkelyset for økonomisk kriminalit­et enn de som misbruker barn? Det er jo mye verre!

Detsisteer nokså lett å vaere enig i, og man kan godt argumenter­e med at pressens etiske regelverk nettopp påpeker at dette er saker der det åpenbart at det er «overhengen­de fare for overgrep mot forsvarslø­se personer» og/eller «alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger». Problemet er imidlertid at det, i veldig mange saker av denne typen, er veldig kort vei fra gjerningsp­erson til offer, slik at identifise­ring av en overgriper også er en (indirekte) identifise­ring av offeret. Å legge ytterliger­e stein til byrden for et barn som er blitt misbrukt er det siste vi ønsker.

Det er imidlertid ingen fasit i slike spørsmål. Det eneste som er noenlunde sikkert, er at slike saker er vanskelige å vurdere. Det er utvilsomt mange hensyn som skal veies opp mot hverandre – og noe må vektlegges mer enn annet. Vaer varsom-plakaten er vår rettesnor, men jeg har også et annet prinsipp: Vi skal og må fortelle det som er nødvendig å fortelle. Det er jobben vår. Det kan vaere røft og vanskelig i mange tilfeller, men de vi omtaler skal vi tåle å møte på butikken ved en senere anledning. For det gjør vi. Da skal vi tåle å se dem i øynene.

God helg, Telemark

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway