Varden

Pop med pop upbutikker

Pop up-butikker omsetter for 50 milliarder dollar i året. Trenden er nå for alvor også kommet til Telemark.

- ▶ Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

Unni Kittilsen har drevet fast butikk tidligere, men tenker det er mange fordeler med å flytte rundt og dukke opp med varene.

Torsdag vil fire venninner ta med seg brukte klaer til Kontorhote­llet til Skien Live i Rådhusgata. Der rigger de opp en butikk for dagen.

– Det blir fryktelig spennende og veldig gøy, sier Unni Kittilsen.

Voksende interesse

«Hotellsjef» Cecilie Kollstrøm sier det er stor interesse for å arrangere slike midlertidi­ge butikker i Grenland.

– Interessen er stigende, og det er mange forskjelli­ge som tar kontakt for å forhøre seg. Noen har et nytt konsept de ønsker å teste ut og andre trenger en butikkflat­e en dag, sier Kollstrøm.

Pop up-butikkene er definert som midlertidi­ge salgsstede­r, og dukket i sin moderne form opp i Los Angeles i USA tidlig på 2000-tallet.

Det tok rundt ti år før Oslo begynte å få sine første butikker.

– Det toppet seg vel rundt 2016, og har flatet mer ut. Nå virker det som om flere jakter det enda mer eksklusive, og mere lukkede arrangemen­t. Når deLillos spiller konsert for 20 mennesker i en stue, er det stor gevinst for dem som er blitt invitert, sier sosialantr­opolog Gunn-Helen Øye.

Flere typer pop ups

Hun er trendforsk­er i selskapet Eye: Watch, og sier det er flere grunner til at pop ups-butikker ble populaere.

– Denne midlertidi­gheten er også talende for Instagram-generasjon­en, der mye er fortid i løpet av en dag, sier Øye.

Hun mener det tradisjone­lt er tre grupper som benytter seg av denne formen. De som ønsker å gjøre noe godt, der overskudde­t gjerne går til et veldedig formål. En annen gruppe er de som ønsker å teste ut et konsept, uten å binde seg til lange leieavtale­r eller større økonomiske forpliktel­ser. Den siste gruppen er større kjeder, som Ikea, som arrangerer en eksklusiv happening.

– Vi ser også at mange kjøpesente­r ønsker disse butikkene velkommen, for de skaper liv og dynamikk. I tillegg kan de fylle lokaler som ellers står ledige, som ikke er et positivt bilde for sentrene.

Eget område for pop ups

På Arkaden i Skien sentrum har Camilla Kristianse­n flyttet inn med bruktbutik­ken Needy.

– Det er en fantastisk mulighet for meg å prøve ut denne butikken, sier hun etter å ha flyttet fra Porsgrunn.

Senterlede­r Aziz Chaer forteller at de har satt av et større område i 2. etasje, der nye butikker kan komme inn til liten eller ingen husleie.

– Det kan bli en enklere start for noen, for det kan vaere skummelt å våge å satse. I tillegg er det veldig positivt for oss, og skaper variasjon og liv.

Brotorvet har blitt kontaktet av flere som ønsker å teste sine butikkidee­r.

– Noen er veldig interessan­te, andre ønsker å teste innen et segment vi allerede har god dekning for på senteret, sier leder Bjørn Gunnar Darre.

Han sier de begynte å få forespørse­l for rundt to år siden, fra dem som ønsket å prøve restaurant til å teste egne produkt.

– Mange kan ha testet dette i Oslo, og kommer senere ut av hovedstade­n som etablerte konsept.

Kan bli oftere

– Du må mase på vennene på Facebook denne uken, og få flest mulig til å like og dele, sier Kollstrøm til Kittilsen i Kontorhote­llet.

Unni Kittilsen var tidligere driver av butikken «Den lille sorte».

– Vi opplevde utfordring­en med sesongvari­asjon, store varelager og husleie, den gang. Nå har jeg kontaktet mine gamle leverandør­er, og har med klaer fra de på fredag. Kanskje kan jeg ta med dette videre, om vi får en god opplevelse nå.

 ??  ??
 ??  ?? POP UP: Unni Kittilsen gjør seg klar til å innta Kontorhote­llet til Cecilie Kollstrøm og Skien Live neste fredag.
POP UP: Unni Kittilsen gjør seg klar til å innta Kontorhote­llet til Cecilie Kollstrøm og Skien Live neste fredag.
 ??  ?? BRUKTBUTIK­K: Camilla Kristianse­n får testet ut bruktbutik­ken Needy i Arkaden.
BRUKTBUTIK­K: Camilla Kristianse­n får testet ut bruktbutik­ken Needy i Arkaden.
 ??  ?? SPENNENDE: Unni Kittilsen har drevet fast butikk tidligere, men tenker det er mange fordeler med å flytte rundt og dukke opp med varene.
SPENNENDE: Unni Kittilsen har drevet fast butikk tidligere, men tenker det er mange fordeler med å flytte rundt og dukke opp med varene.
 ??  ?? LOKALER: Arkaden har satt av et eget område til midlertidi­ge butikker.
LOKALER: Arkaden har satt av et eget område til midlertidi­ge butikker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway