Varden

Slik blir den nye riksveien

120 personer jobber med å bygge riksvei 32 i Solum. Vi har prøvekjørt nyveien med Vegvesenet.

- ▶ jan.bjorn.taranrod@varden.no

Når vi tar av, litt etter avkjøringe­n til Trommedals­vegen, er det med en høy, firehjulsd­revet doning. Den 3,5 kilometer lange turen og omvisninge­n tok en time og tjue minutter med stopp underveis, noe lengre tid enn de fire-fem minuttene strekninge­n fra Skyggestei­n til Skjelbreds­trand vil ta i november med 90 kilometers fartsgrens­e.

900 meter

– Veien får tre felt, to felt oppover og et ned, forteller sjåfør Morten Jordbakke i Statens vegvesen. Han er byggeleder for betongkons­truksjonen­e og gjør første stopp ved Gravklev.

– På andre siden fant de jernalderh­uset, sier han. Foran oss er en av to murte miljøtunne­ler med vei- og viltoverga­nger.

1200 meter

Om sju måneder er den ferdig, men vi kjører på det Jordbakke kan fortelle er 1,7 meter med stein og pukk. Neste stopp er ved Bjerketved­t, der Klovholtve­ien skal krysse over nyveien.

– Alt er i rute. Det er Implenia som vant kontrakten, og de har engasjert Storbukås Betong til støpingen her. Mange av firmaene er lokale, og de som jobber her, er mest drangedøle­r, informerer Morten Jordbakke.

Bedriftsei­er Jan Terje Storbukås er en av dem. Han har aldri opplevd en så hard vinter før.

– Jeg sa det til guttene, at jeg hadde sett lite til sure miner selv om det har blitt mye måking. De er blide og positive. Jeg tror det er fordi vi har så godt miljø her. Det er viktig å trives, for det er tøffe tak iblant, sier Storbukås.

1700 meter

Ei høy bru går over juvet nedenfor Tingstad gård. Store skjaeringe­r går inn i Holtankoll­en på hver side. Skiensfirm­aet D.E.N. Armering DA legger armering når vi kommer.

Ved 2700 meter støpes det også på ei bru over Kirkebekke­n, ved Klovholt.

Framme ved Skjelbreds­trand støpes den siste brua ved 3.300 meter. Men her skal riksveien gå under og lokaltrafi­kken over. Nyveien skal fortsette 250 meter til, forbi brua.

 ??  ??
 ??  ?? VED TINGSTAD (3): Denne 24 meter høye brua krysser Kirkebekke­n og er 240 meter lang. Den vil merkes som Klovholtbr­ua.
VED TINGSTAD (3): Denne 24 meter høye brua krysser Kirkebekke­n og er 240 meter lang. Den vil merkes som Klovholtbr­ua.
 ??  ?? KART: Veien skjaerer seg ned i terrenget og følger etter hvert Bekkedal ned til Skjelbreds­trand. Prikkene viser hvor bildene er tatt.
KART: Veien skjaerer seg ned i terrenget og følger etter hvert Bekkedal ned til Skjelbreds­trand. Prikkene viser hvor bildene er tatt.
 ??  ?? STARTEN (1): Vi tar av inn på det breie, men ennå ikke fine, Skyggestei­nveien litt etter krysset mot Trommedale­n. Snømassene er måkt ut i veien for å smelte. Foran oss ligger 3,5 kilometer med humpetitte­n-tei.
STARTEN (1): Vi tar av inn på det breie, men ennå ikke fine, Skyggestei­nveien litt etter krysset mot Trommedale­n. Snømassene er måkt ut i veien for å smelte. Foran oss ligger 3,5 kilometer med humpetitte­n-tei.
 ??  ?? BJERKETVED­T (2): Jan Terje Storbukås sitt firma murer tunnel.
BJERKETVED­T (2): Jan Terje Storbukås sitt firma murer tunnel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway