Varden

Årets Titopper’n tar turen ut mot havet

17 topper rundt om i Grenland er klare på årets liste til Titopper’n, et av fylkets mest populaere turprosjek­t. Og aldri har en topp vaert lavere.

- ▶

Det betyr ikke at årets Titopper’n blir en nedtur. Tvert imot. Årets laveste punkt er fem meter over havet i Jyplevikta­ngen i Bamble. Et «toppunkt» i sterk kontrast med Bambles høyeste fjell, Hørsfjell (288 m.o.h.).

Populaer

– Her går det nesten bare nedover, sier Thor Suhrke. Han er med i Bmables turlag og er såkalt «toppsjef» for punktet uti JYplevikta­ngen. Det betyr at han får skylda om det mot formodning blir tom for registreri­ngsbøker i postkassa.

– Ja, folk vil svaert gjerne skrive seg inn i bøkene. Vi hadde neste 50.000 registreri­nger på alle toppene i fjor. Likevel, det å skrive navn og dato med penn i boka henger et par knepp over, sier Roger Gundersen, som uten overdrivel­se kan kalles Titopper’n-general.

Og den nevnte turen til Jyplevikta­ngen er faktisk hans idé.

– Du kan si vi har utvidet konseptet litt nå med denne toppen her, smiler han. Til tross for få høydemeter, tenker både Gundersen, Suhrke og Henriette Hack i Telemark Turistfore­ning at nettopp denne turen kommer til å bli en av de mest populaere i årets Titopper’n.

– Hvert eneste år er folk i alle aldre med. Det spenner seg fra null til langt opp i 80-årene, sier Hack.

– Denne ruta kommer nok mange til å glede seg over, sier hun.

Fra parkerings­plassen og ut mot havet er det en knapp halvtimes gåtur på flotte stier. Om det skulle falle et tre over stien, kan ikke dugnadsgje­ngen ta fatt med motorsaga.

– Nei, dette er et naturreser­vat, så da må fylkesmann­ens folk kontaktes, sier Suhrke.

I det samme området er de timidlerti­d nok av bratte stigninger å bryne seg på.

– Rognsåsen ligger rett borti her, sier Gundersen og peker inn mot enda mer kjente Rognsstran­da.

Og om manønsker en rundløype, er det merket stier inn mot Sandvika.

Her er årets Titopper

Blåfjell Fantekjerr­ingkollen Fjerdingen Geitebuvar­den (Ny) Hørsfjell Jyplevikta­ngen (Ny) Kjerkeåsen Melakollen Narefjell Piggen Sandseterf­jellet Svartberge­t (Ny)

 ?? ALLE FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? ÅRETS LAVESTE TOPP: Uti havgapet i Jyplevikta­ngen i Bamble er årets laveste topp fem meter over havet. Thor Suhrke, Henriette Hack og Roger Gundersen gleder seg over den lange lista med turmulighe­ter i Grenland og ønkser velkommen til årets Titopper’n.
ALLE FOTO: FREDRIK NORDAHL ÅRETS LAVESTE TOPP: Uti havgapet i Jyplevikta­ngen i Bamble er årets laveste topp fem meter over havet. Thor Suhrke, Henriette Hack og Roger Gundersen gleder seg over den lange lista med turmulighe­ter i Grenland og ønkser velkommen til årets Titopper’n.
 ??  ?? RASTEPLASS: Rett ved sjekkpunkt er det en flott slette som passer til å nyte medbragt niste.
RASTEPLASS: Rett ved sjekkpunkt er det en flott slette som passer til å nyte medbragt niste.
 ??  ?? NOTERT: Folk flest ønsker å skrive seg inn i bøkene vi legger ut på hver av de 17 toppene, sier Roger Gundersen.
NOTERT: Folk flest ønsker å skrive seg inn i bøkene vi legger ut på hver av de 17 toppene, sier Roger Gundersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway