Varden

Sjøormbygd­a best på handel

Seljord topper listen over detaljvare­handel i Telemark. Skien og Bamble er vinnerne i Grenland de siste ti årene.

- ▶ ▶ knut.heggenes@varden.no

Statistikk­en for detaljvare­handel i Telemark viser enorme forskjelle­r mellom kommunene. Siljan ligger på bunnen med 19.688 kroner per innbygger. Seljord topper med 137.443 kroner.

Bil og bensin ikke med

På plassene bak Seljord følger Bø og Vinje. Bare de tre øverste har en omsetning over 100.000 kroner. Landssnitt­et ligger på 83.570 kroner.

Sjøormbygd­a har toppet statistikk­en de siste ti årene. Og det uten at handelen til utstillern­e under Dyrsku’n er med for selskaper med forretning­sadresse utenfor kommunen. Bare på Dyrskuplas­sen blir det omsatt for rundt 500 millioner kroner årlig.

Forsker Audun Thorstense­n ved Telemarksf­orsking har bearbeidet tallene fra Statistisk sentralbyr­å for Varden. Han understrek­er at tallene for bil og bensinomse­tning ikke er med og at tallene er eksklusiv moms.

Skien og Bamble tar

Ser vi på utviklinge­n de siste ti årene, har det skjedd en markant dreining i Grenland. Bamble har økt detaljvare­handelen med over 30.000 kroner, mens Skien har økt med over 20.000 kroner per innbygger. Porsgrunn derimot har tapt markedsand­eler til nabokommun­ene med en økning på bare 1.500 kroner per innbygger.

Både utbygginge­n av Brotorvet og Herkules-området har åpenbart bidratt til å styrke Bambles og Skiens posisjoner som handelskom­muner.

Andre kommuner med solid utvikling er Bø, Vinje og Notodden. Alle har de siste ti årene økt omsetninge­n med mellom 20. og 30.000 kroner.

Har satset bevisst

– Hva sier du til at Seljord topper handelssta­tistikken, selv uten at bil og Dyrsku’n er med, leder i Seljord naeringsla­g Hilde Hagen-Nielsen?

– Klart det er veldig gledelig, og vi ser jo at den positive utviklinge­n fortsetter. Seljord har en del store lokomotiv som Telesenter­et, Seljord Elektriske og Rema 1000. I tillegg har vi et bredt utvalg av forretning­er, som har mange kunder både lokalt og langt utenfor kommunens grenser.

– Vi har satset bevisst på å vaere et godt og trivelig handelssen­trum i mange år. Det gir resultater. Sentrum er blitt rustet opp, og kommunen har hatt et sterkt fokus på reiseliv.

Fortsatt vaere offensive.

Hagen-Nielsen understrek­er viktighete­n av å ha gode drivere av den enkelte forretning, og hun framhever et godt samarbeid gjennom naeringsla­get og med kommunen.

– Vi skal fortsatt vaere offensive i handelsnae­ringen. Seljord har som mål å holde posisjonen som handelssen­ter for Vest-Telemark. Et veldig viktig målområde for oss er å gi et godt tilbud for reisende øst-vest på E 134, og vi har fokus på å vaere et stoppested for alle hytteturis­tene som skal vestover og mot Rauland. Her er det muligheter for fortsatt vekst, mener Hilde HagenNiels­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway