Varden

Bakpå med biogass

Bystyrets nei til 2,6 statlige millioner til en biogasstas­jon får Skagerak Naturgass tilåreager­e.–De får ikke disse pengene igjen, sier de.

- ▶ ragnhild.johansen@varden.no

▶ Skien, Porsgrunn, Bamble, Tønsberg, Larvik og Horten har søkt sammen om en biogasstas­jon i sin kommune. I Horten er stasjonen i full drift, i Tønsberg er den under bygging og i Larvik er den vedtatt. Det er den også i Skien. Bamble har sendt positive signaler, mens i Porsgrunn er det tvert nei.

Skagerak blander seg sjelden i eierkommun­enes politikk, men denne gangen lurer de på hva Porsgrunn driver med; saerlig med tanke på at det samme bystyret har vedtatt en klimaplan hvor satsing på en biogasstas­jon er en vesentlig del av strategien.

Helt uinteresse­rt

Under saksbehand­lingen i bystyret på torsdag grep tidligere ordfører og styremedle­m i Skagerak Energi, Øystein Beyer (Ap) ordet og hevdet at det ikke byr på problemer å få en ny statlig støtte. Det tror økonomisje­f Kjetil Dahl i Skagerak Naturgass ikke er like lett.

– Bevilgning­ene til fyllestasj­onene for biogass har vaert et eget program i Miljødirek­toratet. Det har vaert en dragkamp om disse midlene, sier han. Han mener det blir vanskelig å få offentlig støtte til Porsgrunn igjen.

– De må trolig ta hele regninga selv, sier Dahl. Han legger ikke skjul på at Porsgrunn har framstått som uinteresse­rt i prosjektet.

– Mens de andre kommunene har vaert vitebegjae­rlige har det ikke vaert en eneste henvendels­e fra Porsgrunn, sier Jan Åge Kverndalen, markedssje­f i Skagerak Naturgass.

Skien mer framoverle­nt

For de ansatte i Skagerak Naturgass handler det om å bygge grønne arbeidspla­sser. De blir ikke rike om Porsgrunn bygger en biogasstas­jon.

Å få til et grønt skifte på drivstoff, kan sammenlikn­es med høna og egget. Lager vi stasjoner kommer bilene, og investerer vi i biler, bygges det stasjoner.

– Men for å få det til, må det ligge en politisk vilje bak, sier Kverndalen. Han peker på makten det offentlige har ved å sette krav til blant annet transports­ektoren.

Telemark fylkeskomm­une la millioner på bordet for å få en park med biogass-busser. I dag er 50 prosent av buss-kilometern­e tilbakelag­t ved hjelp av biogass.

– Hva kommer det av at Skien er mer framoverle­nt enn Porsgrunn? spør markedssje­fen. Han peker på biogassen som den mest miljøvennl­ige av alt drivstoff parallelt med at det er kortreist norsk energi produsert på blant annet matavfalle­t til porsgrunns­folk.

Biogass passer til buss

– Jeg oppfatter at bystyret er positive til alternativ­e energikild­er, sier rådmann Per Wold. Han er mer usikker på om en kommune skal drive en «bensinstas­jon».

– Vi skal jo primaert drive skoler, barnehager og sykehjem, sier han.

– For å få til et grønt skifte, må vel det offentlige gå foran og gi noen føringer?

– Jo, men det ligger en økonomisk risiko i dette prosjektet. Flertallet på 26 ønsket vel at Greve Biogass skulle ta en større del av risikoen, mener han. Wold peker også på at det er tvil rundt hva kommunen skal satse på.

– Biogass passer nok til busser og tungtrafik­k, men spørsmålet er om det er ok til bilene i hjemmehjel­pstjeneste­n, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway