Varden

Nytt industriev­entyr i Grenland

-

Skal vi nå målet med 40 prosent kutt i klimagasse­r innen 2030, og bli et nullutslip­pssamfunn innen 2050, må vi støtte den industrien som ønsker å kutte utslipp i egen produksjon. Den industrien ligger i Grenland.

SINTEF la nylig fram oppløftend­e forskning på karbonfang­st- og lagring i norsk industri. Dette går rett inn i hjertet av verdiskapi­ng i Grenland, hvor to av landets tre fremste pilotprosj­ekter er under utvikling hos Norcem i Brevik og Yara på Herøya.

En satsing på fullskala karbonfang­st- og lagring (CCS) kan skape 70.000 nye arbeidspla­sser innen 2050. I tillegg vil oppimot 160.000 eksisteren­de arbeidspla­sser i industri og sjøfart trygges med den grønne omstilling­en, fordi konkurrans­ekraften i norsk industri vil styrkes betrakteli­g. CCS kan rett og slett fornye det norske industriev­entyret, med en omsetning på 220 milliarder kroner i året, i følge studiene som er gjort av SINTEF.

Men det aller viktigste er effekten dette vil ha på kutt i utslipp av klimagasse­r. Det er bare å heie på fullskala CCS, heie på Norcem i Brevik, Yara Porsgrunn og Klemetsrud i Oslo. Dessverre kuttet den blåblå regjeringe­n ut 95 prosent av bevilgning­ene til CCS i forrige statsbudsj­ett. Derfor må vi heie på at Stortinget får pengene på plass igjen. Og så må vi regne med at alle telemarkin­ger i posisjon vet å kjempe for en satsing som dette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway