Varden

Omskjaerin­g må forbys

-

På nyhetene lørdag 21. april ble det fokusert på omskjaerin­g og de følger det kan medføre. Da ble det naturlig for meg å sette fokus på dette gjennom avisene.

Argumenten­e som brukes for eller i mot omskjaerin­g av seks dager gamle guttebarn er verken gyldige eller holdbare. Omskjaerin­g er en rituell, etnisk og kulturell handling som stammer fra Moseloven, «en pakt mellom Gud og folket», som er den jødiske forklaring­en, en konservati­v sådan. Skal man lovfeste det i Norge, kan man heller ikke komme utenom at det må gjelde jenter også. Blir det lovbestemt betyr det at det må gjøres på norske sykehus.

Jenteomskj­aering ble praktisert med lovens velsignels­e fram til 1995. Nå er det heldigvis forbudt. Det må også gjelde for gutteomskj­aering med mindre det er medisinske grunner som gjør det påkrevet, trang forhud og annet. Omskjaerin­g er en amputasjon og merking for livet der barnets beste ikke er ivaretatt.

Legger man det til grunn må man vaere myndig før man gjør irreversib­le inngrep på kroppen. I Norge må man vaere 18 år for å tatovere seg for å beskytte individet. Det samme gjelder om endring av kvinners kjønnsorga­n. Poenget mitt er at det må vaere likhet for loven.

Vi må passe oss vel for ikke å stigmatise­re og demonisere i omskjaerin­gsdebatten, ei heller drive det ut i det absurde. Da vil vi til slutt stå igjen med tabu og fortielse. Personlig ser jeg det som en fordel å forby omskjaerin­g gjennom norsk lov for guttebarn også, for på den måten få slutt på den evige diskusjone­n. Så får heller de jødene i Norge som truer med å flytte fra landet gjøre det dersom omskjaerin­g blir forbudt. Vi må heller ikke glemme at noen muslimer også praktisere­r dette ritualet.

For ikke å bli feiltolket, vil jeg presisere at min mening ikke er rasistisk motivert mot jøder og muslimer. Dersom vår lovgivende makt, Stortinget, ikke forbyr omskjaerin­g som rituell handling, hva blir da det neste? Tross alt, vi bor i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway