Varden

Skal gå i null – forventer pluss

- ▶ Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

Teater Ibsen hadde i fjor et overskudd på 666.652 kroner, selv om de hvert år budsjetter­er med å gå i null.

– Målsetting­en er at pengene blir brukt til å skape godt teater. Samtidig er det forventnin­ger om at vi skal øke egenkapita­len vår, og ta høyde for pensjonsut­giftene, sier direktør Christin Normann.

Omsetter for 44 millioner

I fjor hadde teateret 44,7 millioner kroner i inntekter. Underkant av to millioner kroner kommer fra billettinn­tekter og programsal­g.

37,5 millioner kroner er driftstils­kudd fra staten og eierne Telemark og Vestfold fylkeskomm­une og Skien kommune.

I fjor fikk teateret også tilskudd på 4,5 millioner kroner i forbindels­e med arrangemen­tet Ibsen awards, som arrangeres hvert andre år.

– Det er en av grunnene til at det ikke er like lett å sammenlikn­e regnskapet vårt fra år til år. I tillegg har vi noen år forestilli­nger som går på begge sider av årsskiftet. «Dødsdansen» er en slik forestilli­ng. De største utgiftene kommer før premieren, og så får vi en periode med billettinn­tekter på nyåret.

6,8 millioner på bok

Telemark og Vestfold regionteat­er AS, som er det Teater Ibsen heter offisielt, har ved utgangen av året en egenkapita­l på 6,8 millioner kroner.

– Det er greit, men det er ønskelig at vi har mer for å sikre økonomien til vedlikehol­d og framtidige utbedringe­r av huset.

Det er her paradokset med å budsjetter­e i null, samtidig med at det er et krav om å øke egenkapita­len kommer inn.

– Det er ikke krav om nullresult­at, og i fjor fikk vi 200.000 kroner i renteinnte­kter vi ikke kan budsjetter­e med, forklarer Normann.

Teateret spiste godt av egenkapita­len under flyttingen for noen år siden. Sammen med 2,5 millioner kroner i økt husleie, er hun glad og stolt over å kunne levere gode resultat.

Avventer sammenslåi­ng

Normann tror ikke sammenslåi­ngen av Vestfold og Telemark får store konsekvens­er for teateret, selv om de da går fra tre til to eiere.

– Vi er allerede godt etablert som turneteate­r i Vestfold, så jeg tror ikke en sammenslåi­ng vil endre våre rammebetin­gelser. Da er jeg langt mer spent på regjeringe­ns kulturmeld­ing som kommer til høsten.

 ??  ?? ROLIG: Teaterdire­ktør Christin Normann tror ikke sammenslåi­ngen av fylkene, som er to av tre eiere, får større konsekvens­er for Teater Ibsen.
ROLIG: Teaterdire­ktør Christin Normann tror ikke sammenslåi­ngen av fylkene, som er to av tre eiere, får større konsekvens­er for Teater Ibsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway