Varden

Vi trenger et sykepleier­løft

Vi har en stadig økende sykepleier­mangel i Norge og det vil koste penger å løse den.

- Lillian Elise Esborg Bergane fylkeslede­r Norsk Sykepleier­forbund Telemark

Sykepleier­ne er de som følger pasientene fra vogge til grav. Sykepleier­ne har en uvurderlig kompetanse som er tilstede i alle deler av helsevesen­et. En kompetanse som er helt nødvendig og som pasientene forventer er der også i framtida. Vi vet at behovet for helseperso­nell, saerlig sykepleier­e, vil øke i årene som kommer. Det skyldes i all hovedsak flere eldre over 80 år og høyere levealder i befolkning­en.

Vi vet at vi vil mangle 28.000 sykepleier­årsverk i 2035, og dette tallet stemmer dersom alle disse sykepleier­ne arbeider heltid. Dersom arbeidsgiv­er fortsetter å tilby deltidssti­llinger kan vi minst doble dette tallet. Sykepleier­e er i tillegg den yrkesgrupp­en hvor det er størst rekrutteri­ngsutfordr­inger for kommunene i følge KS. Arbeidsgiv­ere og politikere bør derfor ta grep å tilby heltidssti­llinger for å rekruttere sykepleier­e, spesielt da vi vet at nyutdanned­e sykepleier­e ønsker heltidssti­llinger.

Det er ikke komplisert å løse sykepleier­mangelen, men det krever mot, vilje og harde prioriteri­nger fra arbeidsgiv­er og politikere. Det vil koste, men gevinsten for landet og befolkning­en er stor.

Økt lønn er viktig både i et likestilli­ngs- og likelønnsp­erspektiv. Et lønnsløft er nødvendig for å sikre nok sykepleier­e i fremtiden og for å gjøre noe med den lønnsmessi­ge urettferdi­gheten. Sykehus og kommuner må vite hvilke utfordring­er vi har, og de må ta inn over seg at lønn er et virkemidde­l også overfor sykepleier­e. Å satse på sykepleier­ne er å satse målrettet på gode og effektive tjenester, og velferd til befolkning­en. Av hensyn til norske pasienter må vi ha økt lønn og et sykepleier­løft nå! Et sykepleier­løft som gir alle sykepleier­e med 10 års ansiennite­t minst 500.000 kroner i lønn.

Norsk Sykepleier­forbund Telemark skal 1. mai markere vårt syn. Møt opp og gå sammen med oss i demonstras­jonstoget, Porsgrunn, under parolen: «Heltid – en rettighet!» og «Lønnsløft – for å sikre nok sykepleier­e!»

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? TRENGER FLERE: Behovet for helseperso­nell, saerlig sykepleier­e, vil øke i årene som kommer. Det skyldes i all hovedsak flere eldre over 80 år og høyere levealder i befolkning­en, skriver Lillian Elise Esborg Bergane, fylkeslede­r i Norsk...
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX TRENGER FLERE: Behovet for helseperso­nell, saerlig sykepleier­e, vil øke i årene som kommer. Det skyldes i all hovedsak flere eldre over 80 år og høyere levealder i befolkning­en, skriver Lillian Elise Esborg Bergane, fylkeslede­r i Norsk...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway