Varden

Sorgtungt farvel med Jon Michelet

– Pappa, du blir aldri et spøkelse. Ditt liv var en triumfferd mot urettferdi­ghet, sa Jon Michelets datter da forfattere­n ble bisatt fredag.

-

Utenfor vaiet flaggene på halv stang. Inne var den vakre middelalde­rkirken i Rygge fylt til randen av familie, venner og kolleger fra det litteraere Norge. Også kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) og flere politikere var til stede for å ta farvel med Jon Michelet, som døde av kreft 14. april, 73 år gammel.

Et vell av blomster omkranset kisten, dyp blå som havet Michelet elsket. Pågangen var så stor at mange måtte følge bisettelse­n via storskjerm fra et kapell ved siden av.

– Triumfferd

– Nå er du blitt en av disse vi skal gå videre fra og la bli igjen i fortiden. Men pappa, det er umulig. Du kan aldri bli et spøkelse, sa Michelets eldste datter Tania von der Lippe Michelet i sin minnetale over faren.

– Til det er du altfor til stede i alt du har etterlatt deg. Ditt liv var en triumfferd mot urettferdi­ghet, som varte helt inn i døden. Denne flammen er uslokkelig, sa hun.

Det norske sjømannsko­r sang en siste hilsen til Michelet, mens en annen av Norges folkekjaer­e, fioliniste­n Arve Tellefsen, sto for et eget musikalsk innslag.

– Han var en betydelig nordmann og en av mine aller beste venner. Hvis Jon Michelets virke kan sammenfatt­es i ett ord, må det vaere «storslagen­t», sa forfatter Dag Solstad i sin minnetale. Han skrev fem bøker sammen med Michelet.

– En eventyrer

Michelet debuterte i 1975 med romanen «Den drukner ei som henges skal». Senere kom bøker, noveller, skuespill og sakprosa som perler på en snor, fra kriminalro­maner med Wilhelm Thygesen til de siste årenes storverk om norske sjøfolks innsats under 2. verdenskri­g. Det sjette bindet i «En sjøens helt»-serien skrev han ferdig på dødsleiet. Det kommer ut til høsten.

– Jon Michelet var en forfatter og eventyrer som satte varige spor. Selv om han har satt punktum, vil hans historier leve videre, sa Trine Skei Grande i sin minnetale. Hun bor selv i leilighete­n i Gamlebyen i Oslo der drapet i Michelets første kriminalro­man trolig finner sted.

– Da jeg flyttet inn, måtte jeg ringe ham for å spørre, minnes hun til NTB. Ved siden av forfatterg­jerningen jobbet Michelet som sjømann, bryggearbe­ider, journalist, TV-vert, forlagssje­f i Oktober og redaktør av Klassekamp­en.

Gikk i skole

To av dem som gikk «i skole» hos Jon Michelet, er SV-leder Audun Lysbakken og Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Lysbakken jobbet i Klassekamp­en da Michelet var redaktør.

– Han var min første sjef, jeg var matros på hans skip. Det er jeg veldig stolt av, sier Lysbakken til NTB.

Også Rødt-lederen beskriver Michelet som et varmt, empatisk og raust menneske.

– Michelet var mot kriger, men for veteraner. Jeg fikk klar beskjed om å jobbe for veteranene på Stortinget, sier Moxnes.

Michelet ble to ganger tildelt Rivertonpr­isen for beste norske kriminalro­man. Jon Michelet etterlater seg kona Toril Brekke og fire døtre. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? RYGGE KIRKE: Forfattere­n Jon Michelet ble bisatt fra Rygge kirke fredag.
FOTO: NTB SCANPIX RYGGE KIRKE: Forfattere­n Jon Michelet ble bisatt fra Rygge kirke fredag.
 ??  ?? KOM: stede. Forfatter Dag Solstad var til
KOM: stede. Forfatter Dag Solstad var til
 ??  ?? KOM: Forfatter Tove Nilsen var til stede.
KOM: Forfatter Tove Nilsen var til stede.
 ??  ?? KOM: Forfatter Kjartan Fløgstad var til stede.
KOM: Forfatter Kjartan Fløgstad var til stede.
 ??  ?? KOM: Kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) var til stede.
KOM: Kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) var til stede.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway