Varden

Kunsten å padle mot strømmen

- Tore Svarverud Kommentato­r

Et kajakksent­er med brygger og utleie av båter og utstyr er noe av det som kreative sjeler har sett for seg nordøst på Klosterøya, i området der middelalde­rens Gimsøy kloster sannsynlig­vis hadde sin havn.

Kajakkpadl­ere er fra tid til annen å se på elva. Den gamle løperdronn­ing Ingrid Kristianse­n er hytteeier i Eidangerfj­orden en ivrig padler. Hun og hennes ektefelle tar av og til turen oppover elva som vi ikke kan navngi uten å terge opp innbitte lokalpatri­oter både sør og nord for tredje tre i Borgestada­lleen.

Nonnene kan ikke ha vaert redde for å ta i noen tunge tak, verken ved årene eller i andre sammenheng­er. Men nå er både kvinner og menn flest blitt bedre vant. De faerreste av oss har muskelstyr­ke og/eller kondisjon til å jobbe oss mot strømmen i de mest strømharde partiene av elva.

I alle fall ikke nå mens smeltende snø fra det meste av Telemark skal passere ned gjennom Skien og Porsgrunn i så rikelige mengder at hadde man helt elva opp i en 100.000 tonns supertanke­r, ville giganten ha vaert full på halvannet minutt.

Jeg har hatt båter i denne aelva gjennom et par tiår, men alle farkostene har hatt motorisert framdrift. Forflyttin­g av dem motstrøms med muskelkraf­t har begrenset seg til noen båtlengder.

Noen lokale politikere vil kanskje huske det som noe dramatisk når de ble tatt med på elva i forbindels­e med artikkelse­rien «på gyngende grunn» før valget i 2009, men stort sett har seilasen skjedd uten dramatiske hendelser. Men nå kan det bli mer enveis action nedover elva, eventuelt enda mer motstrøms dramatikk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway