Varden

EU betaler ferien for 18-åringer

- ▶ BRUSSEL

EU-kommisjone­n vil bruke over 100 millioner kroner på å sende 18-åringer ut i Europa.

I alt 12 millioner euro er satt av til initiative­t. Det tilsvarer nesten 116 millioner kroner med dagens kurs.

Pengene skal gå til å betale ferien for rundt 15.000 europeiske ungdommer på 18 år. Deltakerne kan reise i opptil 30 dager og besøke fra ett til fire land.

Vil dekke transport

Det var EU-parlamente­t som først lanserte ideen. Tanken var å gi ungdommene gratis interrailp­ass. Nå er dette utvidet, slik at ungdommene kan få dekket billetter til tog, buss og ferje – og unntaksvis også fly.

I årene som kommer, skal initiative­t utvides. EU-kommisjone­n har foreslått å sette av omtrent 100 millioner euro i året til satsingen etter 2020.

Ungdommene som skal vaere med, må søke via EUs ungdomspor­tal. Der må de fylle ut et skjema med flere spørsmål. Så vil en EU-jury rangere søknadene og plukke ut vinnerne.

Europeisk identitet

Initiative­t er ment å styrke ungdommene­s «europeiske identitet» idet de trer inn i voksenlive­t. EUs håp er at reisene skal få å komme i kontakt med andre europeere, laere om andre kulturer og «oppdage hva som forener Europa».

Kritiske røster har på sin side fordømt initiative­t som et uakseptabe­lt sløseri med skattebeta­lernes penger. Norge er ikke med i satsingen.

(NTB)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? «FERIEPENGE­R»: EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker vil betale feriereise­r for europeiske 18-åringer i sommer.
FOTO: AP/NTB SCANPIX «FERIEPENGE­R»: EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker vil betale feriereise­r for europeiske 18-åringer i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway