Varden

Jakt på el-sykler som er tuklet med

Politiet varsler økt fokus på motorisert­e el-sykler som har blitt ulovlig tuklet med.

- ▶ Jonas Fossing

Onsdag morgen stoppet politiet 22 ulovlige el-sykler på vei til Kongerød ungdomssko­le.

– Kontrollen i dag var kun ment for å informere de som bruker disse. Framover vil vi ha kontroller hvor vi slår hardere ned på el-sykler som ulovlig er tuklet med for å kjøre fortere, sier trafikkoor­dinator ved Grenland politistas­jon, Nils Anders Bruun.

– Hvilke konsekvens­er kan det få?

– Dersom de har manipulert sykkelen til å gå 25 km/t kan de få utsatt førerkort til moped og lett-motorsykke­l med to år, sier Bruun.

– Vi har merket en økning i antall av disse syklene, samtidig har det blitt rapportert mange nestenuhel­l. Derfor vil vi slå ned på dette.

Foreldre kan også bli straffa

Det er ikke bare barna som kan bli straffet, politiet diskuterer også om foreldrene kan få straff dersom barnet har manipulert el-sykkelen.

– En manipulert el-sykkel tilsvarer en ulovlig moped. Det er foreldrene­s ansvar å sørge for at de ikke kjører ulovlig. Foreldrene kan dermed bli straffet etter paragraf 17, sier Bruun.

Dette sier § 17 i veitrafikk­loven: «Eier av motorvogn eller den som på eierens vegne har rådighet over den, plikter å forvisse seg om at den som han lar bruke motorvogne­n, fyller vilkårene for å føre den». – Foreldrene kan blir straffet med førerkortb­eslag på opp til to år, opplyser Bruun.

Rektor ved Klyve barneskole, Roar Alvestad, opplever at elsyklene kan skape ubehagelig­e situasjone­r ved skolestart og skoleslutt.

– Vi har fått meldinger fra de minste som blir redde når ungdommene kommer kjørende i full fart, gjerne med to passasjere­r i tillegg, sier Alvestad.

Han mener at det er lite skolen kan gjøre, annet enn å ha en dialog med foreldrene og oppfordre til aktsomhet.

Elevene ble skremt

Barna som ble stoppet onsdag morgen gikk på Kongerød ungdomssko­le, og inspektør ved skolen, Trond Bergskås sier at de fikk seg en støkk.

– De ble ganske skremt, men de ble mer skremt av at de ble stoppa enn av konsekvens­ene av å kjøre en slik sykkel. Bergskås deler Alvestads oppfatning om at det er lite skolen kan gjøre annet enn å oppfordre til aktsomhet og hjelm. Men han syntes det er veldig bra at politiet har fokus på dette.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: JONAS FOSSING ?? ULOVLIG: Trafikkoor­dinator ved Grenland politistas­jon, Nils Anders Bruun, viser eksempel på el-sykkel som er ulovlig manipulert. Blant annet er pedalene fjernet.
ALLE FOTO: JONAS FOSSING ULOVLIG: Trafikkoor­dinator ved Grenland politistas­jon, Nils Anders Bruun, viser eksempel på el-sykkel som er ulovlig manipulert. Blant annet er pedalene fjernet.
 ??  ?? – BRUK HJELM: Rektor ved Klyve barneskole, Roar Alvestad, mener at foreldrene må ta ansvar for at barna er aktsomme i trakfikken.
– BRUK HJELM: Rektor ved Klyve barneskole, Roar Alvestad, mener at foreldrene må ta ansvar for at barna er aktsomme i trakfikken.
 ??  ?? SKREMT: Inspektør ved Kongerød ungdomssko­le, Trond Bergskås, sier at mange av elevene ved skolen ble skremt av kontrollen
SKREMT: Inspektør ved Kongerød ungdomssko­le, Trond Bergskås, sier at mange av elevene ved skolen ble skremt av kontrollen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway