Varden

Trolig kan mye av kunsten reddes

Arbeidet med å kartlegge skadene på kunsten i Galleri Osebro er i gang. Ekspertene mener mange kunstverk trolig kan reddes.

- PORSGRUNN Vendy Berg Hegle Eirik Haugen

– Det har vaert veldig masse følelser og det har vaert veldig trist. Samtidig føler jeg at jeg har et behov for å dra ned hit hele tiden, det er jo mitt: Jobben min og livet mitt. Så jeg føler at selv om jeg ikke har noen arbeidspla­ss akkurat nå, så må jeg ned her. Det er godt å bare vaere her, sier Trude Lyng, daglig leder og eier av Galleri Osebro som fikk omfattende skader i storbranne­n torsdag 3.mai.

Roser innsatsen

Foreløplig er har de ikke oversikt over skadene brannen har gjort på den store kunstsamli­ngen, men arbeidet med å finne ut av det er i gang.

– Det er tøft å se at alt arbeidet vi har gjort er brent bort, samtidig har det vaert noen lysglimt også: Ekspertene fra Galleri Tonne mener det trolig er mye kunst som kan reddes, sier hun.

Kunstnen er nå formelt sett i forsikring­sselskapet­s eie, og arbeidet med å kartlegge hva som gikk tapt er en omfattende jobb som vil ta tid.

– Heldigvis bestemte vi oss for å ta den store jobben med å få hele varebehold­ningen vår digitalise­rt og lagret i nettsky i fjor. Dermed kan vi si nøyaktig hva vi hadde i galleriet.

Galleri Tonne er spesialist­er på brann- og vannskader på kunst. På oppdrag fra Galleri Osebros forsikring­sselskap har de fått jobben med å vurdere verdi og mulig restaureri­ng av verkene som befant seg i galleriet da det begynte å brenne.

– Jeg vil berømme brannvesen­et og Recover Nordic. De har gjort en fremragend­e jobb ved å redde ut mye av kunsten. I slike situasjone­r er det minutter om å gjøre, sier Espen Johansen, konservato­r i Galleri Tonne.

Denne uken var de i Grenland for å hente de første lassene.

– Vi er helt i startfasen. I første omgang vil vi vurdere den tekniske tilstanden på bildene, sier han.

De har over 30 års erfaring på feltet, og det er ikke første gang de håndterer en galleribra­nn.

– Det er heldigvis ikke ofte det brenner i gallerier, men det skjer. Vi har hatt mye større oppdrag tidligere. En gang fikk vi inn 10.000 bilder fra samme sted på en gang, men det er noen år siden nå, sier han.

Nytt styre

Galleri Osebro ble åpnet i 1990 av Jørn Erik Øvald og Hilde Botnen. Arne Jan Midgaard tok over som heleier i 2010, før Trude Lyng, Elisabeth Kirkenes og Hanne Nielsen kom inn som eiere i fjor. På nyåret kjøpte Lyng ut de andre, og har de siste månedene jobbet for å få med seg nye medeiere: To av de ansatte, Tone Opsato og Torunn Johannesse­n har kjøpt seg inn, i tillegg til Arne Lyng og Helge Pedersen i Olivenreis­er.

Tirsdag denne uken hadde de sin første generalfor­samling for å danne nytt styre - med et ganske annet utgangspun­kt enn hva de trodde da møtet ble planlagt.

Se video og hør intervju med Trude Lyng i denne ukens podkast på Varden.no.

 ??  ?? BRANNEN HERJET: Galleri Osebro fikk omfattende skader i brannen 3. mai. Her er daglig leder Trude Lyng i galleriets
BRANNEN HERJET: Galleri Osebro fikk omfattende skader i brannen 3. mai. Her er daglig leder Trude Lyng i galleriets
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN/PRIVAT ?? VIL HJELPE: Tina Martinez Fallmyr syns Galleri Osebro var en viktig del av byen, og har startet innsamling­saksjon.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN/PRIVAT VIL HJELPE: Tina Martinez Fallmyr syns Galleri Osebro var en viktig del av byen, og har startet innsamling­saksjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway