Varden

DE DYRE OG FARLIGE TERRASSETA­BBENE DU MÅ UNNGÅ

-

DETTE MÅ DU VITE NÅR DU SKAL BYGGE TERRASSE

- For mange er terrassen det viktigste rommet om sommeren, sier Jan Sverre Hansen og Tom Egil Alvin Hansen ved Carlsen Fritzøe. De to ekspertene har hjulpet hundrevis av nordmenn med å skaffe seg sin drømmeterr­asse, men de har også sett mange grelle eksempler på hva som kan skje når man prøver å bygge terrasse uten kompetanse.

KAN BLI DYRT OG FARLIG

- Det kan bli veldig dyrt, sier Jan Sverre Hansen. - Og farlig, legger teknisk rådgiver Tom Egil Alvin Hansen til. Her deler de to erfarne fagfolkene sine beste terrasseti­ps:

1. UNDERSØK OM DU MÅ SØKE OM BYGGETILLA­TELSE

• Ligger hele eller deler av terrassen over 0,5 meter over bakken, er den søknadspli­ktig • Har du tenkt å bygge naermere enn 4 meter fra naboen, må du sjekke om du må ha signatur og avstandser­klaering fra naboen • Det kan vaere begrensnin­ger i hvor stor terrasse du kan bygge på eiendommen din - Folk må selv søke om byggetilla­telse, men kom gjerne til oss for gode råd underveis, sier Jan Sverre.

2. GJØR GRUNNARBEI­DET SKIKKELIG

Valg av materialer og baeringer er avgjørende for en god og solid terrasse. Og fundamente­ringen må ligge under telegrense­n. Ellers kan terrassen begynne å bevege seg, og det vil du ikke. - Ta byggeprate­n med oss før du starter, det kan lønne seg. Vi har kaffen klar, og elsker å snakke om terrasseby­gging, smiler Jan Sverre.

3. SØRG FOR VENTILASJO­N

Ikke legg terrassen for tett til bakken, og ikke monter terrassebo­rdene for tett. - Da kan den råtne i løpet av kort tid på grunn av mangel på ventilasjo­n. Der du ikke har høyde nok til å bruke treverk, anbefaler vi å planere ut og heller legge stein, skifer eller betonghell­er, forteller Tom Egil.

4. KOSTNADER ER MER ENN TERRASSEBO­RD

- Selve konstruksj­onen på en terrasse koster det samme uansett. Ikke spar på grunnarbei­det, anbefaler Jan Sverre. Utvalget i terrassebo­rd er enormt. Her varierer prisene fra en hundrelapp til noen tusen per kvadratmet­er. Noen materialer krever mindre vedlikehol­d enn andre. Men det er ikke noe som heter helt vedlikehol­dsfritt. Alle terrasser krever vask og vedlikehol­d, understrek­er de to ekspertene. Husk at fundamente­t har samme pris uansett, og tommelfing­erregelen er altså at jo dyrere terrassebo­rdene er - desto mindre vedlikehol­d får du. Så i det lange løp kan det kanskje likevel lønne seg å investere litt mer penger med én gang? Du får jo igjen for det siden… En god byggeprat vil fort gi deg gode råd basert på dine ønsker og behov.

5. FESTING OG MONTERING

Her er det flere feller å unngå. Jan Sverre og Tom Egil har sett for mange eksempler på terrasseby­ggere som har prøvd å spare noen kroner på rimeligere skruer. - Mange av oss bor ved kysten. Bruk enten rustfritt festemater­iell eller syrefast i A4-kvalitet, som er hakket bedre enn rustfritt, informerer Jan Sverre. Og vil du ha det veldig pent så spør ekspertene om det nye hidden decking system. Det sørger for at skruene ikke synes i det hele tatt.

6. TENK SIKKERHET

- Sikkerhet er viktig når terrassen er over bakkenivå, sier Jan Sverre som kjenner godt til gjeldende forskrifte­r. • Er det krav til rekkverk, skal det

vaere 1 meter høyt • Sjekk at åpningene er så smale at barn ikke klarer å stikke hodet gjennom • Sikre rekkverket mot snøras fra

taket - Det er mer å tenke på enn mange tror, men trenger du råd og veiledning, står ditt lokale Carlsen Fritzøe-varehus til disposisjo­n, sier Jan Sverre Hansen.

TA BYGGEPRATE­N

Den gode byggeprate­n hos Carlsen Fritzøe er gratis, men kan spare deg for store summer i tillegg til tid og energi. - Det er mange som er handy, men i mange tilfeller kan det lønne seg å bruke noen kroner på en profesjone­ll håndverker til å sette opp baering og konstruksj­on. Hos Carlsen Fritzøe legger vi vår aere i å formidle de beste håndverker­ne, sier Tom Egil Alvin Hansen.

 ??  ??
 ??  ?? Hidden decking system gjør skruene usynlige!
Hidden decking system gjør skruene usynlige!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway