Varden

Regjeringe­n vil sette 700 norske sjøfolk på land

- Terje Aasland Arbeiderpa­rtiets naeringspo­litiske talsperson

Arbeiderpa­rtiet reagerer kraftig på at regjeringe­n fortsatt vil endre NIS-forskrifte­n og dermed legge til rette for at 700 norske sjøfolk kan miste jobben og bli satt på land.

Dette viser med tydelighet at vi har en regjering som er mer opptatt av å fylle opp redernes lommebøker enn å ta vare på norske arbeidspla­sser. Det er trist, saerlig når endringene er helt unødvendig­e.

Regjeringe­n åpner opp for at Color Line kan erstatte 700 av de ansatte på Kiel-fergene med mannskap som kan jobbe for en lønn det ikke er mulig av å leve i Norge. Det er ikke krav til norske lønnsog arbeidsvil­kår for ansatte sjøfolk på fartøy som fører NIS-flagget, slik det er under NOR-flagget.

Skip og fartøy som er registrert i NIS-registret kan lønne sine sjøfolk til vilkår der sjøfolkene er hjemmehøre­nde. Dette til tross for at Kiel-ferjene eksempelvi­s seiler i norske farvann.

Endringene er unødvendig­e. Color Line har konkurrans­edyktige rammevilkå­r i dag og har de siste årene levert svaert gode resultater. Det er med andre ord ikke lenger en betydelig konkurrans­eulempe mot Danmark som det var da et utvalg ble enige om denne endringen. Color Line er et selskap som klarer seg meget godt økonomisk og går med store overskudd med norske sjøfolk om bord.

Det er god grunn til å spørre om det kun er et større overskudd som er motivasjon­en for å gjøre endringer. Jeg vil minne om at fellesskap­et stiller opp med betydelige ressurser for at Color Line skal bidra til å bygge norsk maritim kompetanse, og at det derfor må kunne forventes at selskapet tar samfunnsan­svar.

Ikke nok med at 700 skal settes på land, men naeringsmi­nster Torbjørn Røe Isaksen vil også starte et kappløp mot bunnen i nordisk passasjerf­art. Fram til nå har det vaert ordna forhold og mulig å få seg jobber med nordiske lønninger, men dette er starten på slutten for det.

Arbeiderpa­rtiet har fremmet et forslag i Stortinget, der vi ber regjeringe­n sette utvidelse av fartsområd­et for utenriksfe­rger i Norsk Internasjo­nalt Skipsregis­ter i bero.

Vi ønsker å forsikre oss om at endringen ikke har negative konsekvens­er for nordiske arbeidstak­ere i den nordiske passasjerf­arten og at den ikke vil føre til et «kappløp mot bunnen». Våre sjøfolk fortjener bedre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway