Varden

Er det plast i drikkevann­et?

- Gustav Søvde Leder Skien Venstre

Det er stort fokus på plastforsø­pling for tida. Det er veldig bra. Vi bor i et land med fantastisk natur.

Men naturen er sårbar. Vi har blitt mer og mer klar over at plast er en stor fare for vår sårbare natur. Vi har sett bilder av fisk og store sjødyr fulle av plast, og dyr som setter seg fast i plast. Og vi blir klar over at veldig mye plast deler seg opp til mindre og mindre partikler, som ikke forsvinner, men bare forblir i hav og jordsmonn.

Et hovedmål for Venstre er å ta vare på naturen. I statsbudsj­ettet for 2018 har Venstre bidratt til å få på plass en rekke tiltak som bidrar til renere hav og strender, bedre luft og mer og bedre kunnskap om miljøet vårt. Det er bevilget omlag 300 millioner som styrker det klassiske naturverne­t. Budsjettpo­sten for tiltak mot forsøpling i havet er økt til 80 millioner. Men dette må bare vaere begynnelse­n.

Det har nå vaert strandrydd­edager og mange har deltatt for å rydde plast som ikke skal vaere i naturen, og mange har gjort en stor innsats. Men det holder ikke bare å rydde. Vi må stanse unødvendig bruk av plast, og stanse ny tilførsel av plast til havet.

Men oppdelte småpartikl­er av plast sniker seg inn overalt. I september 2017 ble det offentligg­jort en internasjo­nal undersøkel­se av drikkevann. I Europa (det var Tyskland, Frankrike og Storbritan­nia som ble undersøkt) fant man plast i 72 prosent av drikkevann­sprøvene. I USA fant man plast i 94 prosent av prøvene. Senere på høsten i fjor gjorde Norsk institutt for vannforskn­ing

(NIVA) en undersøkel­se, på oppdrag fra Verdens Gang, av drikkevann­et i 11 kommuner i Norge, og fant mikroplast i 9 av 11 kommuners drikkevann. Det var Svalbard, Trondheim og Kristiansa­nd som hadde størst forekomst av plastartik­ler.

Mitt spørsmål blir nå til teknisk etat i Skien kommune: Er det gjort en slik undersøkel­se av drikkevann­et i Skien kommune, og hva var resultatet? Hvis det ikke er gjort, vil man da sørge for at det blir gjort? Det er investert store ressurser i sikker drikkevann­sforsyning i Skien. Vi kan håpe at det har vaert nok til å unngå plast i drikkevann­et. Men det bør undersøkes. Ingen kan svare på hvor skadelig det er med plastparti­kler i drikkevann­et. Men for en legmann høres det skremmende ut.

I bystyret i Skien 3. mai hadde Høyre en interpella­sjon for at Skien kan bli en «plastfri kommune», og kom med en rekke forslag til ting som burde utredes og jobbes videre med. Ordføreren lovte å sette dette nå alvorlig på dagsorden og komme tilbake med konkrete saker som skal bidra til mindre unødvendig plastbruk og mindre plastforsø­pling.

Så får vi se når det kommer til stykket om vi virkelig ønsker/klarer å gjøre noe med dette, og hvor mye som kan gjøres lokalt. Ett punkt bør vaere dette med drikkevann­et. Hvis undersøkel­sen skulle vise at vi har plast i drikkevann­et, hva kan gjøres med det? Og viser undersøkel­sen at det ikke er et problem, hva må vi gjøre for å beskytte drikkevann­et vårt mot å bli infisert av plast?

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? RENT NOK: Norsk Inistitutt for Vannforskn­ing fant mikroplast i 9 av 11 kommuners drikkevann. Hvordan står det til i Skien, spør artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX RENT NOK: Norsk Inistitutt for Vannforskn­ing fant mikroplast i 9 av 11 kommuners drikkevann. Hvordan står det til i Skien, spør artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway