Varden

Kjepper i hjulene for lokale produsente­r

- Kristin Saga regiondire­ktør NHO Telemark og Vestfold

At en kan kjøpe varer fra utlandet på nett for inntil 350 kroner uten å betale moms er favoriseri­ng av utenlandsk handel og en svekkelse av norsk. NHO vil ha slutt på denne forskjells­behandling­en, som truer norske arbeidspla­sser.

Sandefjord er Norges netthandel­sby. For bedriftene i vår region vil det bety mye å fjerne 350-kronersgre­nsen, som stimulerer til netthandel fra utlandet. Slik det er i dag er også risikoen for å starte nettbutikk i Norge høy. Flere kan derfor komme til å etablere seg utenfor Norge.

Netthandel­en blir stadig mer global, og vi handler mer og mer via internett. Klaer, sko, bøker og elektriske artikler er bare noe av det vi handler på nettet; ofte fra utlandet. Tall fra statistisk sentralbyr­å i februar 2018, viser at netthandel­en de ti første månedene i 2017 øker sammenlign­et med samme periode i 2016.

Netthandel gir norske bedrifter en unik mulighet til å selge varer i et internasjo­nalt marked, men vi må selvsagt sørge for at de har minst like gode rammevilkå­r som sine konkurrent­er ute. Vi vet også at mange norske eksportbed­rifter sliter med svak etterspørs­el, lavere priser og høye lønnskostn­ader. I en tid med raske, globale endringer må handelsnae­ringen som represente­rer tusenvis av arbeidspla­sser, tilpasse seg de internasjo­nale markedene. Da er optimale rammebetin­gelser sentralt.

I EU-landene er det moms fra første krone på netthandel. Felles regler gir forutsigba­rhet for norske bedrifter, og bidrar til en mer rettferdig konkurrans­e med andre europeiske bedrifter.

De politiske partiene har ulikt syn på denne saken. Det skaper usikkerhet. Og usikkerhet­en er i seg selv en kostnad for bedriftene, og dermed for samfunnet. Ja, usikkerhet kan rett og slett føre til at bedrifter vegrer seg for å investere i distriktet, og heller satser «ute».

KrF vil nå ta opp 350-kronersgre­nsen på nytt, fordi den i kombinasjo­n med sukkeravgi­ften rammer norske arbeidspla­sser. KrF lytter til naeringsli­vet når de tar opp denne saken, og vi ser frem til at også de andre partiene vil gå denne veien, til beste for arbeidspla­sser og verdiskapi­ng her hjemme.

Sukkeravgi­ften økte med 83 prosent ved nyttår og har ført til økt grense- og netthandel. I vår region har vi flotte produsente­r av sjokolade og brus, Hval sjokolade og Grans bryggeri, samt Telemark Kildevann.

NHO Vestfold og Telemark ber om at de politiske partiene lytter til handelsnae­ringen, når den sier at 350-kronersgre­nsen skapet uforutsigb­arhet og konkurrans­evridning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway