Varden

Gullgruve for helsebudsj­ettet

- Staffan Sandberg fylkeskoor­dinator Forum for Natur og Friluftsli­v (FNF)

Naturen rundt tettsteder har store verdier. Med store verdier mener vi ikke kun inntekter ved salg av tomter og tømmer. Å ha natur rundt et tettsted har større verdier enn det.

Mosjon er en medisin som både forebygger og helbreder mange helseplage­r. Noen liker seg best i treningsst­udioer eller konkurrans­epregede aktivitete­r, men mange, faktisk de aller fleste får sin mosjon ved å gå, sykle og gå på ski.

Kan ikke folk gå i bygatene i stedet? For mange er det å komme ut i naturen og oppleve stillhet som er en viktig drivkraft for å gå på tur. Vi vil komme oss vekk fra støy og stress.

Det er ikke kun store, urørte naturområd­er som gir storslåtte naturopple­velser som er viktige for vår helse, også de små grøntområd­ene i tettbebygg­else er viktige. Disse områdene gir rom for kortere turer og danner ferdselsår­er ut mot markaområd­ene. Mange studier fra flere land viser at det er en tydelig sammenheng mellom mengden natur i området som man bor i og helse. Derfor er det et meget viktig tiltak å bevare grøntområd­er, både for helsebudsj­ettet og de som ønsker å komme seg ut i naturen.

Når man leser om forskning som forteller om besparelse­r for samfunnet dersom flere kommer ut på tur blir det naturlige følgespørs­målet: Hvor mye? Finansdepa­rtementet har satt en verdi på at en person er frisk et år lenger. Over en million kroner mener de at det er verdt. Helsedirek­toratet har brukt det tallet for å regne på hva fysisk inaktivite­t koster samfunnet. 455 milliarder kroner i året kom de fram til. Friluftsli­v er en av de rimeligere måtene å få mosjon på. Terskelen er lav for å komme i gang, aktivitete­ne

er enkle og det er ikke noen konkurrans­e. Turer i naerområde­t når dessuten ut til personer med lav sosial status, eldre og andre vi har vanskelig for å nå med mange andre typer av tiltak.

Selv om man kan regne ut hvor mye man kan spare ved at et visst antall personer kommer ut på tur blir dette ikke med i konsekvens­utredninge­r når man planlegger å bygge ned friluftsom­råder. Det kommer ikke heller med i regnestykk­et når man utreder om man skal tilrettele­gge for friluftsli­v.

Det er vanskelig å vite hvor mye mindre folk går på tur når naerturomr­åder forsvinner. Da er det lettere å se bort fra kostnader når man ødelegger naturen. Om vi skal få et baerekraft­ig samfunn hvor man har mulighet å bedrive friluftsli­v i sitt naerområde, må dette komme frem bedre. Forskerne har gitt oss kunnskap om hvordan naturen påvirker vår helse, nå må politikern­e bruker dette når de forvalter våre friluftsom­råder.

Friluftsli­vet bidrar til trivsel og gjør mye for at samfunnet skal spare penger på helsebudsj­ettet. Sett i det perspektiv­et er det besynderli­g at friluftsli­v taper områder bit for bit. For selv om friluftsan­leggene er skapt av naturen får det samme konsekvens­er for utøvelsen av friluftsli­v som for idretter når man legger ned deres anlegg.

I Telemark revideres kommunepla­nens arealdel i flere kommuner, planen som i grove trekk bestemmer arealbruke­n i hele kommunen. Vi får håpe at kommunene er sitt ansvar bevisst og bevarer våre naerturomr­åder så også våre barn har en mulighet å vaere aktive i naturen.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG ?? GOD MEDISIN: Å gå på tur i naturen både forebygger og helbreder mange helseplage­r, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG GOD MEDISIN: Å gå på tur i naturen både forebygger og helbreder mange helseplage­r, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway