Varden

Dagen før dagen

-

▶ Det er mange telemarkin­ger som har det travelt i dag. Nå skal finklaerne fram og bunadsskjo­rter strykes, kaker skal bakes og de siste forberedel­sene er i gang før den store dagen i morgen. Likevel, selv om dagen er en festdag, er det også eksempler på strid og motsetning­er på nasjonalda­gen vår.

▶ Det første, private toget kom i stand i Oslo i 1869, og fra 1870 var det fast tradisjon, men jenter fikk ikke vaere med fast før i 1889. «Smaagutter­nes Flagtog» het det første barnetoget og besto av om lag 1200 gutter fra Qvams skole i Christiani­a. Det tok altså hele 19 år før jentene fra Fru Ragna Nielsens skole fikk gå sammen med guttene. De politiske motsetning­ene mellom venstrebev­egelsen og de konservati­ve satte sitt preg på feiringen fra omkring 1870. Under andre verdenskri­g ble 17. mai-feiringen forbudt av okkupasjon­smakten, men forskjelli­ge former for markering av dagen ble likevel gjennomfør­t i protest.

▶ Det blusser også ofte opp en debatt om bruk av andre nasjoners flagg i barnetoget. I hovedstade­n er det i år ikke forbud mot å bruke andre flagg, men det oppfordres til å bruke det norske. I Larvik krangler man nå om det foreligger et vedtak som forbyr å baere utenlandsk­e flagg på nasjonalda­gen. Det toppet seg med at et medlem valgte å trekke seg fra 17. maikomitee­n. Dagen er med andre ord ikke bare en fredelig dag, men har satt mange følelser i sving gjennom mange år.

▶ Dette er likevel først og fremst en festdag der vi alle kan glede seg over hvor heldige vi er som bor i et land der vi fritt kan ferie nasjonalda­gen vår med fokus på barna. Vi ønsker hele Telemark en riktig god feiring av 17. mai.

 ??  ?? Nyhetsreda­ktør
Nyhetsreda­ktør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway