Varden

Avlys deponiet

- Siv.ing/ingeniørge­olog

Det vises til NOAH-direktør Carl Hartmanns uttalelser i Varden 9. mai 1918. 25 års drift i dagbrudd på Langøya gir ingen garanti for å lykkes i fjellanleg­g under bakken.

NOAH sine planer for deponi i Dalen gruver er et miljøtekni­sk høyrisikop­rosjekt for beboere over gruvene og generelt for Grenlands befolkning. Dette er det redegjort for til sittende regjering flere ganger fra fagpersone­r som blant annet har frontet nyutviklin­g innen prosjektre­latert grunnvanns­teknikk de siste tiår.

Miljømessi­g er det for en stor del grunnvann det dreier seg om når søkelyset settes på fremtidig forurensni­ng av omgivelsen­e. Fravaer av grunnvann over og rundt gruvene gir mulighet for gasslekkas­jer til overliggen­de bebodde strøk. Fremtidig grunnvanns­trøm ut av gruvene vil gi forurensni­ng av Eidangerfj­orden og andre naerliggen­de fjorder. De store avfallsmen­gdene tatt i betraktnin­g, vil i tillegg diffusjon (spredning) gi vesentlig forurensni­ng i Eidangerfj­orden selv ved liten vannstrøm ut av gruvene.

At grunnvanne­t forlengst er drenert bort i berget over og til siden for Dalen gruver er utrolig nok ikke beskrevet i NOAH-rapporter. Dette røper manglende styring av prosjektet. At det er mulig å utarbeide grunnvanns­imulering uten å utrede dette er ganske utrolig.

Grunnvanns­imulering i norske krystallin­e fastlandsb­ergarter må hovedsakli­g baseres på permeabili­tet i bergmassen­s vannførend­e oppsprukke­te soner og forkastnin­ger, ikke på opptredend­e bergarters permeabili­tet. Sistnevnte kan vaere relevant for simulering av strøm av vann, olje og gass i reservoarb­ergarter i oljeindust­rien.

Uten naermere angivelse anføres at flere tunnelpros­jekter i Norge som kjent har gått meget dårlig. Dette skyldes gjerne dårlig ledelse som ikke har forstått å organisere riktig. Dalen gruver vil bli en gjenganger dersom politikere gir NOAH med minimal erfaring fra underjords arbeider klarsignal for slik deponering.

Dessverre ser det ut til at byråkrater i miljødirek­torat og departemen­t samt sentrale politikere i regjeringe­n på manglende grunnlag forlengst har bestemt seg for å slippe NOAH til med sin miljøskade­lige virksomhet i Brevik.

Vår bergteknis­ke ekspertise har ikke bare kritisert NOAH og regjeringe­n. Vi har også foreslått resirkuler­ing som man er i ferd med å innføre i utlandet. Der det fremdeles blir nødvendig med underjords deponering, foreslår vi mindre deponier med gunstig beliggenhe­t i trygg avstand fra urbane strøk, gjerne ved steder der det produseres farlig avfall. I oljeindust­rien har vi vist at det i Norge ikke er vanskelig å finne gunstig ubrukt berg for å designe og bygge helt tette berghaller, dvs. der en visuelt ikke kan observere fritt vann.

Det er viktig at Grenlands innbyggere fortsetter sin kamp mot regjeringe­ns ansvarsløs­e politikk i denne saken. Det er Brevik og Grenlands innbyggere som vil sitte igjen med ødelagt miljø i det NOAH om noen år reiser etter å ha innkassert sin gevinst.

Dalen gruver vil bli en g jenganger dersom politikere gir NOAH med minimal erfaring fra underjords arbeider klarsignal for slik deponering.

Bjørn Helge Klüver

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway