Varden

Anne Lotte (2) må gå med knust tann

Anne Lotte Slåtta Moen (2) må gå med sin knuste fortann i mer enn ei uke.

- ▶

Tirsdag var 2-åringen uheldig å knuste en fortann. Fordi hun trenger narkose når tanna skal fjernes får hun ikke hjelp før kommende onsdag.

«Jeg er fortvilet over at en toåring skal måtte utsettes for dette.»

Charlotte Slåtta,

mamma

– Jeg er veldig skuffet og lei meg på Anne Lottes vegne, sier toåringens mor – Charlotte Slåtta – til Varden. Det var tirsdag denne uka at Anne Lotte knuste en av fortennene sine under leik på trampoline hjemme i Lunde. Tannklinik­ken MidtTelema­rk i Bø ble kontaktet. Der henviste de lille Anne Lotte til Tannklinik­ken Skien med bakgrunn i at toåringen må legges i full narkose for å få fjernet den splintrede tanna – dette av helsemessi­ge årsaker. Narkose kan ikke gis ved Tannklinik­ken Midt-Telemark.

Ikke akutt nok

– Tannlegen i Bø mente at alt kom til å skje fort i Skien. En toåring kan jo ikke gå slik. Men ved Tannklinik­ken Skien bestemte de seg for at det ikke passet å ta inn Anne Lotte før kommende onsdag – altså åtte dager etter at tannen knuste. Jeg er fortvilet over at en toåring skal måtte utsettes for dette, sier Charlotte Slåtta.

– Hvorfor ville ikke tannklinik­ken i Skien behandle Anne Lotte omgående?

– Skaden var visst ikke akutt nok. Det var prioriteri­nger og kun faste dager med narkose, sier Slåtta.

Nå er hun redd for at datteren kan pådra seg infeksjone­r i munnen som følge av skaden.

– I løpet av dagene som er gått, har tanna delt seg enda mer. Jeg er redd for hva som kan skje hvis de skarpe delene skulle løsne og Anne Lotte skulle svelge dem, forteller moren.

Hun viser til at datteren knapt har fått i seg mat siden uhellet på trampoline­n.

– Skal det virkelig være så vanskelig å få nødvendig hjelp når uhellet er ute, spør Slåtta.

Skjønner fortvilels­en

Tannlege Elise Lykseth ved Tannklinik­ken Midt-Telemark i Bø sier at det ble gitt et tilbud om å behandle Anne Lotte ved klinikken, men at dette ikke ville være det mest gunstige alternativ­et – i og med manglende muligheter til å gi narkose.

– Derfor forsøkte vi at det ble gjort i Skien hvor de har denne muligheten. De hadde ikke anledning til å gi henne time før onsdag til uka. Jeg mener dette er godt tilbud. Å få narkose på dagen er ikke lett. Men jeg skjønner fortvilels­en over at barnet blir gående med en ødelagt tann i mer enn ei uke, sier Lykseth.

– Ingen mulighet for at inngrepet kan gjøres tidligere?

– Som sagt har barnet også fått et tilbud her på klinikken i Bø, men det vil ikke være under optimale betingelse­r. Vi ønsker heller ikke å påføre tannlegesk­rekk på et så lite barn, sier Elise Lykseth.

Samarbeide­r med sykehuset

Tannlege Tore Lervik ved Tannklinik­ken Skien mener Elise Lykseth gir en god oppsummeri­ng av saken. Lervik presiserer at han ikke har sett eller undersøkt Anne Lotte Slåtta Moen.

- Hvorfor må det ta så lang tid for toåringen å få behandling­en familien ønsker?

– Ved narkoseavd­elingen er det mange planlagte behandling­er. Vi er avhengig av samarbeid med sykehuset, sier tannlegen og peker på at det er mange fridager i forbindels­e med 17. mai og pinsen.

– Hva hvis toåringen trenger akutt behandling før kommende onsdag?

– Hvis noe må gjøres akutt, er det mulig å få dette utført på akuttmotta­ket ved Sykehuset i Arendal, opplyser Lervik. Tannmareri­tt for Anne Lotte (2)

 ??  ??
 ?? BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? KNUSTE FORTANNA: To år gamle Anne Lotte Slåtta Moen skadet fortanna si under leik på trampoline. Mamma Charlotte Slåtta fortviler over at den ønskede behandling­en av tannskaden ikke kan gjennomfør­es før onsdag til uka. Da vil det ha gått åtte dager...
BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT KNUSTE FORTANNA: To år gamle Anne Lotte Slåtta Moen skadet fortanna si under leik på trampoline. Mamma Charlotte Slåtta fortviler over at den ønskede behandling­en av tannskaden ikke kan gjennomfør­es før onsdag til uka. Da vil det ha gått åtte dager...
 ??  ?? TAPPER TOÅRING: Anne Lotte har fått i seg lite mat etter at tanna ble knust tirsdag.
TAPPER TOÅRING: Anne Lotte har fått i seg lite mat etter at tanna ble knust tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway