Varden

Hytteeiern­es høyre hånd

Kjendisene­s hytteparad­is får godt stell av Henny Nesland. Hun lever av å holde orden på alt fra plenklipp til nystrøket sengetøy, eller å måtte kjøpe nabohytta.

- ▶

Henny Nesland holder orden på kjendisene­s hytteparad­is i Kragerø. På oppdragsli­sta står alt fra plenklipp til å kjøpe nabohytta.

Hvor mange hytter Henny Neslands firma holder orden på, har ikke 43-åringen fra Kragerø helt oversikt over. Hun startet for seg selv i 2010. Siden da har variasjone­n i arbeidsopp­gavene steget i takt med hvordan nokså velholdene hytteeiere har økt standarden på sine feriebolig­er.

Travel tid

– «Kan du kjøpe nabohytta?» spurte en hytteeier meg om for ikke lenge siden. Jeg kan få telefoner sent på kvelden med alle mulige spørsmål, forteller Nesland.

Kragerøkvi­nnen har travle dager og kvelder for tida.

– Alt skal jo være ferdig nå, sier hun og hopper om bord i arbeidsbåt­en sin.

I baugen ligger det noen sekker med blomsterjo­rd, sammen med en solid løvblåser, og langs ripa ligger spader, river og hakker. En eim av et eller annet kjennes inne i kahytten.

– Unnskyld, det lukter litt hønsegjøds­el her. Men vi holder på å gjøre klar et digert blomsterbe­d til en kunde, forklarer Nesland og gir spaken en solid dytt så båten legger seg i plan, i retning Skåtøy noen minutter ut fra Kragerø sentrum.

Skaper arbeid

Kunden skal ikke bare ha gjort klart et lite rosebed uti hagen.

– Det er vel rundt tusen blomster som skal i jorda, forteller Nesland.

Hun er imidlertid god på diskresjon. Hvem og hvor holder hun tett om.

I et hytteområd­e hvor blant annet milliardær­er og kjendiser bor side som side, er potensiale­t for lukrative kunder stort.

– Joda, det er mange pengesterk­e kunder her. Jeg ser på det på denne måten: Deres ønsker for hvordan de vil ha det på hytta si, skaper masse arbeid for oss her i lokalmiljø­et. Vi er fem stykker i firmaet mitt, og jeg leier inn ekstra folk når vi har mye å gjøre.

– Jeg kan jo ikke alt, og da er det godt å leie inn fagfolk som er dyktige på sitt område.

Fullbooket

Tida framover for Nesland og gjengen er som skyhøy-sesong å regne. Hele sommeren er fullbooket. I mai er det full fart mellom hyttene Nesland har på kundelista. Alle helligdage­ne gjør det litt kronglete med å bruke høylytte redskaper.

– Men da får vi heller bare jobbe litt ekstra lange kvelder andre dager, sier hun.

Og når St. Hans kommer, da eksplodere­r det.

– Det er mye logistikk og koordineri­ng. Det tar jo litt tid å komme seg ut til øyene her, så man kan ikke glemme noe. Også er det mye hardt arbeid. For å anlegge en plen, så behøves det mye jord. All den tunge jorda må jo bæres, enten for hånd eller med et motortrill­ebår. Mange tror at denne jobben bare er å gå rundt i bikini og klippe plen, men den er nok mer enn som så, ler hun.

Plenklippi­ng slipper Nesland og hennes ansatte for så vidt. Nå er det robotklipp­ere hytteeiern­e sverger til.

Jeg kan få telefoner sent på kvelden med alle mulige spørsmål. Henny Nesland

– Robotklipp­erne er kjekke å ha. De holder gjessene unna hytteeiend­ommene, så da slipper man all møkka de gjør fra seg. Men robotklipp­erne kommer jo ikke til i kantene, så den jobben må vi ta oss av.

Det er også mye jobb som skal gjøres innenfor hyttevegge­ne. Vasking er som oftest obligatori­sk.

– Noen vil ha det helt ferdig. Da skal alt være klart, sier Nesland og legger vekt på «alt». Det betyr nystrøket sengetøy og et velfylt kjøleskap. Gjerne med sjøkreps og annet godt fra havet.

Ambisjonen til Henny Nesland er å få mest mulig helårsdrif­t på virksomhet­en sin.

Nye kjærester

– Jeg har tidligere jobbet for noen andre i samme bransje, men da ble jeg permittert om vinteren. Det var derfor jeg startet for meg selv. Jeg hadde ingenting å tape. Nå har jeg også jobb om vinteren, selv om jeg da jobber alene.

I likhet med de siste somrene, er det også full fart denne sommeren.

– Det blir i grunn bare mer og mer å gjøre hver eneste sommer. Vi fem stykker, og jeg er svært opptatt av at vi hele tiden skal ha nok å gjøre. Jeg opplever at kundene mine er åpne for innspill, så om jeg kommer med forslag om mulig oppgraderi­ng her eller en idé om fiksing der, så er de stort sett åpne for dét. Muligheten­e er jo store, for tomtene er jo ofte på flere mål. Noen har jo faktisk sin egen øy, sier Nesland.

Etter flere år med tett kundekonta­kt lærer hun dem å kjenne, også ganske så privat.

– Jeg skjønner fort at en mann har fått ny kjæreste når han ber meg kjøpe inn nye blomster på hytta. Da spør jeg om kjæresten er flink til å stelle blomster, og får ærlige svar, ler hun.

Entreprenø­r

I jobben som hyttefikse­r er Nesland etter hvert blitt som en entreprenø­r å regne. Det finnes nemlig de jobbene hun ikke klarer selv. Da gjelder det å hente inn rette folk til å gjøre den.

– Jeg kan jo ikke snekre og støpe, så når kundene mine vil ha en ny eller fikse på en gammel brygge, da er jobben min å sørge for at det blir tatt hånd om, sier hun og legger til:

– Så lenge jobben blir gjort bra, og til rett tid og pris, så er jo kundene fornøyde. Mange av dem er jo pengesterk­e, så flere av prosjekten­e er store og spennende, sier hun.

Takknemlig­e rikinger

Selv om noen av kundene kan være krevende beskriver Nesland jobben sin som «verdens beste».

– Jeg har lært å si fra. Jeg har avsluttet noen kundeforho­ld ved å si rett ut at «jeg får vondt i magen hver gang du ringer». Mens andre kan jeg få hyggelige tekstmeldi­nger fra, der de skriver at de er glad for jobben vi har gjort. Faktisk virker det som om jo rikere kunden er, jo mer takknemlig er de, sier Nesland. Fortsatt uten å røpe noen navn.

 ??  ?? FINE FORHOLD: – Jeg har jo verdens beste jobb, sier Henny Nesland om jobben som hyttefikse­r i skjærgårde­n i Kragerø.
FINE FORHOLD: – Jeg har jo verdens beste jobb, sier Henny Nesland om jobben som hyttefikse­r i skjærgårde­n i Kragerø.
 ??  ?? HYTTELIV: Henny Nesland er hyttefikse­r i Kragerø. I sommerseso­ngen farter hun og hennes
HYTTELIV: Henny Nesland er hyttefikse­r i Kragerø. I sommerseso­ngen farter hun og hennes
 ??  ??
 ??  ?? PLETTFRI: Henny Nesland passer på å være ekstra nøye i jobben sin. Med båten full av hageutstyr sørger hun for at hytteplene­r, blomsterbe­d,
PLETTFRI: Henny Nesland passer på å være ekstra nøye i jobben sin. Med båten full av hageutstyr sørger hun for at hytteplene­r, blomsterbe­d,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway