Varden

Nok tall å bli klok av

Ungdom i Telemark har det bra, men det er store og systematis­ke forskjelle­r både i helse, livskvalit­et og levekår når man ser på elevenes sosioøkono­miske bakgrunn.

- ▶ morten.lie-hagen@ varden.no

▶ Onsdag la fylkeskomm­unen fram de første resultaten­e av levekårsun­dersøkelse­n Ung i Telemark 2018. Hele 10.168 elever har deltatt i undersøkel­sen, 91 prosent av alle ungdomssko­leelevene og 79 prosent fra den videregåen­de skole.

Undersøkel­sen viser at barn fra fattige hjem har dårligere helse og lavere selvfølels­e enn barn fra «rike» familier, de bru- ker mer tid foran tv-en, og har hatt tanker om å slutte på skolen det siste året. Og de bruker oftere hasj og enn sine mer velstående klassekame­rater.

Befølt

Undersøkel­sen viser også at 24 prosent av jentene mot sin vilje har blitt befølt på en seksuell måte, 21 prosent har blitt kalt «hore» eller «homse» og like mange har fått negative seksuelle rykter spredt om seg. Guttene har i langt mindre grad opplevd det samme.

– At 24 prosent av jentene har blitt befølt mot sin vilje, viser at det er et godt stykke igjen før vi har fått slutt på seksuell trakasseri­ng. Men jentene er nok blitt flinkere til å si ifra, og vi blir respektert av guttene når vi gjør det, sier Malin Måøy og Milla Hauge fra Hjalmar Johansen videregåen­de skole.

– Gutter kan også bli seksuelt trakassert. Det er ikke greit å bli tatt på, legger Sindre Solvang og Andreas Grønli til.

Harde fakta

Undersøkel­sen viser ellers at seks prosent av ungdommene har blitt utsatt for mobbing, elevene synes det er et alvorlig høyt tall. De synes det også er skremmende at seks prosent av guttene og 17 prosent av jentene har opplevd så mye press den siste uka at de har hatt problemer med å takle det.

Ungdom fra fattige familier har langt oftere depressive symptomer enn de med høyest sosioøkono­misk bakgrunn.

Klasseskil­ler

– Det er galt at vi har slike klasseskil­ler i Norge, sier ungdommene bestemt. Malin er leder for Telemark ungdomsråd, og der vil hun bruke kreftene på å minske den økonomiske ulikheten blant barn og unge. Hun jobber blant annet for å opprette et ungdomskor­t som kan gi rabatt på kulturarra­ngementer, kino og teater. Da vil også de som har lite penger, kunne være med når vennene skal ut.

Planer

Alle elevene går på linja for Me- dier og kommunikas­jon. Malin har planene klare: Hun skal bli regissør og studere i Hollywood. Milla vil studere mediefag på universite­t eller høyskole. Sindre og Andreas er ikke så skråsikre i sine planer, men er glade for at medielinja også gir studiekomp­etanse.

Dermed kan ungdommene unngå å velge «feil fag».

 ??  ?? VIL MINSKE: Malin Måøy leder Telemark Ungdomsråd. Hun tror et «ungdomskor­t» kan minske følgene av klasseskil­let mellom hjemmene.
VIL MINSKE: Malin Måøy leder Telemark Ungdomsråd. Hun tror et «ungdomskor­t» kan minske følgene av klasseskil­let mellom hjemmene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway