Varden

Håper å gå i balanse

Etter to år med underskudd håper sykehuset å gå ut av 2018 i balanse.

- ▶ jan.bjorn.taranrod@ varden.no

▶ Ved inngangen av året startet Sykehuset Telemark friskt, med et mål om å gå med 30 millioner i overskudd. Det ble vedtatt av styret i budsjettbe­handlingen i desember i fjor. Men planene om et så stort overskudd må sykehuset trolig se langt etter.

– April ble ikke så aller verst. Det er driften i de tre første månedene som har gitt oss problemer, forklarer sykehusdir­ektør Tom Helge Rønning.

– Er sykehusøko­nomien umulig å styre?

– Vi har hatt en vanskelig start på året, med lavere aktivitet i første kvartal. Blant annet har sykefravær­et vært høyt. Det er ikke umulig å styre, men det er krevende, med mange fakto- rer som påvirker. Nå styrer vi mot å gå ut av 2018 i balanse.

Null er bedre enn minus

– Sykehuset planla å gå med overskudd. Å gå ut av 2018 i balanse betyr at dere også er 30 millioner etter budsjett?

– Ja, men det er viktig å se det i perspektiv. Går vi ut av 2018 i balanse, er det tross alt en forbedring i forhold til 2017, svarer Rønning.

– Og 2016?

– Ja, og 2016. Det var veldig dårlig.

Årsmelding­ene til Sykehuset Telemark forteller at underskudd­et var 12,9 millioner kroner i 2017. Underskudd­et etter 2016 ble 59 millioner kroner.

Rønnings løsning for å unngå nye baksmeller i løpet av 2018 er å fortsette omstilling­s- og forbedring­sarbeidet.

Underskudd­et nå: 11,6 millioner

Situasjone­n nå innebærer ikke at alle de 30 millionene er spist opp, ennå. Men etter fire måneder er underskudd­et foreløpig 11,6 millioner. Det viser resultatre­gnskapet per april 2018, som styret ved sykehuset har fått tilsendt. Styret vil bli orientert om den økonomiske situasjone­n onsdag 23. mai.

– Klinikkres­ultatene samlet viser vesentlige negative avvik, og kirurgisk klinikk utmerker seg med størst avvik. Det er imidlertid betydelige avvik også i medisinsk klinikk, medisinsk servicekli­nikk og akutt og beredskaps­klinikken, står det i virksomhet­srapporten for de første fire månedene.

 ??  ?? VIL BETALE: Sykehusdir­ektør Tom Helge Rønning har bestemt seg for å betale gebyret. Foto: Jan Bjørn Taranrød
VIL BETALE: Sykehusdir­ektør Tom Helge Rønning har bestemt seg for å betale gebyret. Foto: Jan Bjørn Taranrød

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway