Varden

Strid om hyttefond

Utbyggere av framtidige hyttefelt i Tuddal pålegges å betale 2,5 prosent av hver hyttetomt til et infrastruk­turfond. Det får grunneiern­e til å reagere.

- ▶ ▶ knut.heggenes@ varden.no

For få dager siden dumpet det ned et brev i postkassa til berørte grunneiere om at de for framtidige utbygginge­r må betale inn 2,5 prosent – maksimalt 20.000 kroner – for hver hyttetomt de selger. Beløpet skal sette på et infrastruk­turfond.

Brevet kom som følge av at politikern­e i kommunesty­ret har fattet et vedtak om å etablere fondet.

Fondet skal i framtiden brukes til infrastruk­turtiltak som skal fremme Hjartdal kommune som hyttedesti­nasjon.

– Dette kalles en topartsavt­ale, men i realiteten er dette noe kommunen har vedtatt uten at grunneiern­e er blitt hørt utover et dialogmøte der det ikke ble enighet. Prosessen mener vi strider mot intensjone­ne i planog bygningslo­ven, sier grunneiern­es talsmann Håkon Bøen.

Bør ha flertall i fondsstyre­t

– I alt 20 grunneiere sendte brev til kommunen, der vi ga uttrykk for at vi er imot et slikt fond på kommunens premisser. Nok en gang blir vi ikke hørt.

– Men er det ikke en god idé å ha et slikt fond? Det er etablert med hell i flere andre hyttekommu­ner – deriblant Tinn.

– Jo, det kan være et godt verktøy. Vi sa oss til og med villige til å betale inn for gamle hyttetomte­r dersom maksbeløpe­t ble lavere, og ikke minst dersom vi som grunneiere fikk flertallet i fondsstyre­t. Vi har ikke tillit til at politikern­e og administra­sjonen i framtiden er best egnet til å forvalte midlene. Vi kommer ikke til å gi oss i denne saken. Det må være en forutsetni­ng at det er vi grunneiern­e som skal styre fondet.

Håkon Bøen legger til at med grunneiern­es forslag ville også fondet raskere fått inn et større kronebeløp.

Kun avtaleteks­ten

Ordfører Bengt Halvard Odden viser til at det var et omforent forslag i kommunesty­ret.

– Vi har kjørt en ryddig prosess. Det har vært en full høringsrun­de, og vi har hatt et dialogmøte med grunneiern­e. Dette er en viktig og riktig løsning med tanke på å heve verdien på Tuddal som destinasjo­n for alle parter. En slikt fond burde vært på plass for lenge siden.

– Så langt har vi kun vedtatt avtaleteks­ten og ikke hvem som skal sitte i et framtidig fondsstyre, sier Odden.

 ?? ARKIVFOTO: HALVOR ULVENES ?? TALSMENN: De er ikke fornøyde med samarbeide­t med kommunen – talsmann for hytteeiere­n Tore Hagen (t.v.) og talsmann for grunneiern­e Håkon Bøen.
ARKIVFOTO: HALVOR ULVENES TALSMENN: De er ikke fornøyde med samarbeide­t med kommunen – talsmann for hytteeiere­n Tore Hagen (t.v.) og talsmann for grunneiern­e Håkon Bøen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway