Varden

ANDRE MENER

- ▶

Det er riktig og nødvendig å budsjetter­e nøkternt. Denne regjeringe­n økte oljepengeb­ruken med 100 milliarder kroner i løpet av den første fireårsper­ioden. Den ekspansive pengebruke­n kunne ikke fortsette.

Likevel uttrykkes det skuffelse fra flere hold over innholdet i revidert statsbudsj­ett. Tross sterk kritikk for reduserte midler til ras- og flomsikrin­g i statsbudsj­ettet, kommer det ingen påplussing­er i revidert. Flomsikrin­gen står slett ikke i stil med utfordring­ene. Regjerin-

gen må ta virkelighe­ten og klimaendri­ngene inn over seg. Mangelfull flom- og rassikring vil koste samfunnet mange ganger mer i framtida enn hva vi sparer på feltet i dag.

Det er også skuffende at regjeringe­n ikke rører den omstridte sukkeravgi­ften. Avgiften har ingen helseeffek­t, og stimulerer til utstrakt grensehand­el.

Israels 70-årsdag ble ingen verdig feiring, men en tragisk markering av at tostatspro­sessen er i alvorlig fare. På Israels 70-årsdag mandag markerte president Donald Trumps svigersønn Jared Kushner den symboltung­e flyttingen av USAs ambassade til Jerusalem. Samtidig ble 58 palestiner­e drept og over 2.000 skadet av israelske styrker under demonstras­jonene i Gaza.

Israels jubileum endte altså i tragedie, der amerikaner­ne bekreftet at de ensidig støtter de mest politisk destruktiv­e kreftene i Israel. Slik forsvinner også håpet om permanent fred i Israel, (...) USA er den eneste internasjo­nale aktøren som kan stagge Israels overdrevne voldsbruk og ekspansjon­spolitikk. Men flyttingen av ambassaden markerer at USA ikke lenger ønsker å spille rollen som modererend­e faktor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway