Varden

Behov for kreftsykep­leiere?

- Leder Forum For Kreftsykep­leie nestleder Forum For Kreftsykep­leie

Kreft er en sykdom som berører oss alle. Enten som pasient, pårørende, kollega, venn eller arbeidsgiv­er. Hvert år blir det konstatert over 30.000 nye tilfeller av kreft i Norge. Mange, 2 av 3, som får kreft blir heldigvis friske.

Over 262.000 har hatt kreft, eller lever med sin kreftsykdo­m. Dette er 80.000 flere enn i 2006 (Kreftregis­teret). Takket være forskning, nye behandling­sformer og individuel­l tilpasset behandling, vil stadig flere kunne leve lengre med sin kreftsykdo­m. Dette medfører også at det er mange som kan slite med ettervirkn­inger og senskader etter behandling.

Det å få en kreftdiagn­ose kan oppleves som et sjokk. Mange opplever et kaos av tanker og bekymringe­r. Kreft er en sykdom som ikke bare rammer kreftpasie­nten, men hele familien. Kreftpasie­nten og familien står overfor mange utfordring­er som kan innebære angst, uro, og bekymring for egen livssituas­jon. Både pasient og pårørende kan bli fysisk og psykisk sliten. Mange kan kjenne på et langvarig indre stress.

Ofte kan det være mange å forholde seg til i et system som det til tider kan være vanskelig å navigere seg frem i. Det kan være behov for en som kan være en guide på veien, og som kan lindre, hjelpe, støtte og koordinere.

En kreftsykep­leier har utover sin sykepleier­kompetanse avansert og spesialise­rt kompetanse til å ivareta pasienter som har eller har hatt kreft. De er tilgjengel­ige både for pasient og pårørende.

Kreftsykep­leiers kompetanse innebærer både forebyggin­g, utredning, behandling, rehabilite­ring og lindring. Du møter kreftsykep­leieren på sykehuset, enten på poliklinik­k, sengepost eller som forløpskoo­rdinator. I kommunen møter du kreftsykep­leier i hjemmetjen­esten, på sykehjem eller som kreftkoord­inator. Kreftsykep­leier har også kompetanse i å møte døendes behov og være til støtte for pasient og pårørende i livets sluttfase. Behovet for kompetanse­n som kreftsykep­leiere innehar blir stadig mere etterspurt i befolkning­en.

Ofte får kreftpasie­nten flere behandling­sformer. Noen av behandling­ene kan være tøffe. En del av pasientene er eldre og har tilleggs sykdommer som igjen øker kompleksit­eten på sykepleien til kreftpasie­ntene. Det stilles høye krav til faglig dyktighet i forbindels­e med behandling og forebyggin­g av sykdom og plagsomme bivirkning­er. Kreftsykep­leier skal kunne imøtekomme behovene til pasient og pårørende.

Kreftsykep­leiers kompetanse er nyttig også fordi den er overførbar i møte med andre som lever med alvorlig sykdom også de som har en sykdom de ikke kan bli frisk av. I NOU 2018.222: fremtidens kompetanse­behov, påpekes det behov for å utdanne flere sykepleier­e. Det er forventet stor etterspørs­el av sykepleier­e i årene fremover. Dette gjelder også for kreftsykep­leie. Det vil bli økt behov også for kreftsykep­leierens spesialkom­petanse

Forum for kreftsykep­leie er en faggruppe for kreftsykep­leiere underlagt NSF. Vi vet at vår kompetanse er etterspurt av befolkning­en både på sykehus og i kommunene. Per dags dato er det varierende kreftsykep­leiedeknin­g fra kommune til kommune og i de ulike sykehusene. Dette må endres. Vi ønsker at kreftsykep­leiers kompetanse skal være lett tilgjengel­ig der pasienten er.

Ja, vi trenger kreftsykep­leiere! Kreftsykep­leiers unike kompetanse vil kunne være med å utgjøre en forskjell for kreftpasie­nten og pasientens pårørende hver dag.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? EKSPERTISE: Det stilles høyre krav til faglig dyktighet i forbindels­e med behandling av sykdom og plagsomme bivirkning­er, krav som kreftsykep­leiere skal kunne imøtekomme.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX EKSPERTISE: Det stilles høyre krav til faglig dyktighet i forbindels­e med behandling av sykdom og plagsomme bivirkning­er, krav som kreftsykep­leiere skal kunne imøtekomme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway