Varden

Lukk døra opp for svalene

- Naturvernr­ådgiver i Norsk Ornitologi­sk Forening

Å leve i et rikt naturmiljø er viktig for mange mennesker. Ikke minst gir våren oss en eksplosjon av fuglesang og daglige ankomster av nye trekkfugle­r.

Etalt. n av de aller gjeveste fuglene er låvesvala. For å sørge for at svalene forblir tallrike setter mange opp dørene for dem – bokstaveli­g

Låvesvala har tilbrakt vinteren sør for Sahara, ikke få har besøkt Sør-Afrika. Når den returnerer til Norge flyr den i full fart over åker og eng med sin lange, elegante kløftede stjert og karakteris­tiske røde strupe. Gapet er stort, velegnet for insektfang­st.

Denne langveisfa­rende fuglen liker seg godt i kulturland­skapet og nær mennesker, hvor den nyter godt av et rikt insektliv.

Men låvesvala er også avhengig av et passende hjem i disse omgivelsen­e. Sommertid betyr familieliv og oppfostrin­g av nye generasjon­er. Over hele landet venter bønder og andre på at låvesvalen­e atter en gang skal vise seg, og passer på at de små fuglene har en luke eller åpen dør de kan fly inn og ut gjennom på låven, i garasjen eller i uthuset.

For låvesvala bygger helst reirskåla si inne i bygninger – en spennende tilpasning som få andre arter har. Menneskets tilstedevæ­relse og omsorg for naturen blir derfor helt sentral for låvesvala.

De fleste gleder seg til våren, og trekkfugle­nes tilbakekom­st er en viktig del av årets syklus. Vi antar at det hekker mellom 32 og 59 millioner par fugler i Norge. Rundt 80 prosent av fuglene kan kategorise­res som trekkfugle­r. Dersom vi tar utgangspun­kt i at vi har 45 millioner hekkende par fugler, vil det si at ikke mindre enn 72 millioner løvsangere, svarthvit fluesnappe­re, vepsevåker og andre fugler har Norge som mål for sin nordgående reise. Det gir grobunn for mye fugleglede!

Naturkonta­kt stimulerer nysgjerrig­heten, instink- tene og tilhørighe­ten med omgivelsen­e. Tenk om våren kom, og vi ikke la merke til den. Sluttet å høre svarttrost­ens dype og vakre sang som har inspirert kunstnere gjennom alle tider. Ikke lot oss fascinere og glede oss over mangfoldet i naturen, og heller ikke la til rette for dette.

Å sette opp døra eller vinduet for låvesvala er naturvern i praksis, og godt fugleverns­arbeid. Har du muligheten, gjør det du også. Og husk at fuglenes egg og unger er beskyttet i hekketiden. God sommer på lag med naturen!

 ?? FOTO: ODDVAR HEGGØY ?? VELKOMMEN GJEST: Låvesvalen er en av mange trekkfugla­rter vi får på gjensyn hver vår. Legg til rette for at disse gjestene trives hos oss, oppfordrer artikkelfo­rfatteren.
FOTO: ODDVAR HEGGØY VELKOMMEN GJEST: Låvesvalen er en av mange trekkfugla­rter vi får på gjensyn hver vår. Legg til rette for at disse gjestene trives hos oss, oppfordrer artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway