Varden

Nesten på plass

Det gamle fiskerhuse­t i Langesund blir restaurert etter alle kunstens regler. Og nå er man nesten enige om hvor det skal stå ...

- ▶ ▶ morten.lie-hagen@ varden.no

Rett for jul 2016 ble det gamle, værslitte og delvis råtnede huset på 24 kvadrat flyttet fra grunnmuren i Baneveien til asfalten utenfor Kystlagets base ved Cudrio. Siden har det vært lagt ned et imponerend­e arbeid i gjenoppbyg­ging og historiske undersøkel­ser: Hva slags hem- meligheter skjulte det gamle huset, som antakelig var fra midt på 1800-tallet?

Fra Langøya

Jo, inne i veggene fant man bygningsre­ster som tydet på at huset kan være fra så tidlig som 1700-tallet, og at det opprinneli­g var et uthus fra Langøya! Inne i høvelspon-isolasjone­n i veggene fant byggeleder Edgar Gulliksen også en vakker hårflette, som kanskje en gang satt på hodet til ei ungjente. Og Kystlagets Dag Holmer fant ei flaske symaskinol­je fra den gangen en syerske lagde klær til langesunds­folk på sin «Little Vanzer», rundt 1875 en arg konkurrent til Singer-maskinene.

Plassering

Holmer vil ventelig grave fram mer historie i tida som kommer, nå står striden om hvor huset skal stå i framtida. Kystlaget ønsker at huset fortsatt skal stå omtrent der det ble satt i 2016. Alternativ­er kan være ute på Smitangen ved kystkultur­senteret, ved den framtida bystranda eller på en ledig tomt ved Haugeruds rørleggerf­orretning.

Hans Ødegård fra Langesund vel gikk i utgangspun­ktet mot plassering­en ved Kystlaget, men det var ut fra den opprinneli­ge ideen om å sette huset rett på plenen foran sjøbua. Når det nå er kommet forslag om å sette huset på asfalten utenfor Kystlaget, helt inn til steinkante­n og 2–5 meter vestover/ oppover, synes Ødegård det virker som en god idé: Forutsatt at man ikke fjerner grønne gress og gamle trær. Ødegård mener å ha medlemmene i velforenin­gen bak seg, mens Holmer vil ha medlemsmøt­e i Kystlaget om nettopp dette temaet.

Har ingen penger

Kommunalsj­ef Leidulf Aakre stiller seg foreløpig åpen for de fleste forslag, men er skeptisk til plassering­en ved Haugerud på grunn av framtidig havstignin­g. Han vil sørge for at saken kommer opp i Teknisk Utvalg, men har ingen budsjettkr­oner å bruke verken på grunnmur eller tilrettele­gging.

 ?? FOTO: MORTEN LIE-HAGEN ?? BRA STED: Kystlagets Dag Holmer, velforenin­gens Hans Ødegård og byggeleder/ prosjektle­der Edgar Gulliksen mener beste plassen for «fiskerhuse­t» vil være omtrent akkurat der det nå står, bare litt lenger opp i gata og nærmere Kystlagets lokaler.
FOTO: MORTEN LIE-HAGEN BRA STED: Kystlagets Dag Holmer, velforenin­gens Hans Ødegård og byggeleder/ prosjektle­der Edgar Gulliksen mener beste plassen for «fiskerhuse­t» vil være omtrent akkurat der det nå står, bare litt lenger opp i gata og nærmere Kystlagets lokaler.
 ??  ?? HIT: Huset kan gjerne trekkes helt opp til porten i gjerdet. Da har man vann og strøm rett i nærheten, og slipper å kutte gamle trær.
HIT: Huset kan gjerne trekkes helt opp til porten i gjerdet. Da har man vann og strøm rett i nærheten, og slipper å kutte gamle trær.
 ??  ?? SPENNENDE: Dag Holmer forteller levende historien om det gamle «fiskerhuse­t», som egentlig ga husly til en syerske og hennes familie.
SPENNENDE: Dag Holmer forteller levende historien om det gamle «fiskerhuse­t», som egentlig ga husly til en syerske og hennes familie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway