Varden

Ny migrenemed­isin gir håp til millioner

- ▶ NEW YORK

Den første medisinen for å forebygge migrene ble godkjent i USA torsdag. Eksperter tror på en ny æra i migrenebeh­andling, men prisen er dyr.

Medisinen Aimovig ble torsdag godkjent av det føderale mat- og legemiddel­tilsynet FDA og er laget av selskapene Amgen og Novartis.

Legemiddel­et tas i bruk ved én injeksjon i måneden og koster omkring 6.900 dollar i året uten forsikring – drøyt 55.000 kroner. Aimovig blokkerer et protein som fremkaller og vedlikehol­der migrene. Tre andre selskaper, Lilly, Teva og Alder har lignende medisiner som venter på godkjennin­g av FDA.

– Medisinene vil ha en stor effekt. Det er virkelig en fantastisk tid for mine pasienter og generelt for nevrologer som behandler pasienter med migrene, sier Dr. Amaal Starling, migrenespe­sialist på Mayo Clinic i Phoenix, til The New York Times.

Under forsøk av produktet opplevde pasienter i gjennomsni­tt at antallet dager med migrene falt fra åtte i måneden til fire. En referanseg­ruppe som fikk injeksjone­r som ikke inneholdt det nye produktet, opplevde i snitt to færre dager i måneden med migrene.

Ifølge forsknings­leder Sean Harper i Amgen opplevde noen pasienter at migrenen forsvant helt.

Migrene err anfall av intens hodepine, ofte med kvalme og overfølsom­het for lys og lyd. Smertene kan i verste fall vare i opptil tre døgn. (NTB)

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? MIGRENEMED­ISIN:
Den første medisinen for å forebygge migrene er godkjent i USA. Eksperter tror på en ny æra i migrenebeh­andling, men prisen er høy.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX MIGRENEMED­ISIN: Den første medisinen for å forebygge migrene er godkjent i USA. Eksperter tror på en ny æra i migrenebeh­andling, men prisen er høy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway