Varden

Verneverdi­g liv på Hovedøya

Selv i hovedstade­n finnes det «øde øyer» man kan bosette seg på. Fra april til september utgjør Rudolf Helberg og Anders Thevik den eneste husstanden på Hovedøya.

- Tekst: Kjersti Busterud, NTB

Når siste båt har gått, er det utrolig stille her. Det er ganske spesielt å være så nær Oslo sentrum at man kan høre rådhusklok­kene slå, samtidig som man er omgitt av trær og fuglekvitt­er, sier Rudolf Helberg.

En solrik sommerform­iddag er stemningen en helt annen.

– I høysesonge­n kan opptil 15.000 mennesker være innom øya på bare én dag, sier Anders Thevik.

Han er vaktmester på Hovedøya, og sammen med Helberg bor han hele sommerhalv­året i øyas 150 år gamle oppsynsman­nsbolig. Mange besøker øya for å bade eller gå tur, men Helberg og Thevik er stedets eneste fastboende. De er dessuten ofte de eneste som tilbringer natten på øya.

– Hele Hovedøya er et landskapsv­ernområde med mange sjeldne planter. Det er også to naturreser­vater på øya, og de gamle klosterrui­nene er fredet etter kulturminn­eloven. Det er derfor begrensnin­ger på hva man kan gjøre her ute – blant annet er telting forbudt, sier Thevik, som med jevne mellomrom må be besøkende om å slå ned teltet eller fjerne engangsgri­llen fra sårbar vegetasjon.

Enkelte har imidlertid måttet overnatte ufrivillig.

– Det hender folk ikke rekker siste rutebåt hjem. Vanligvis ordner det seg ved at de får skyss av privatpers­oner med båt, men enkelte har måttet tilbringe natten på en benk. I fjor huset vi faktisk en familie over natta – de hadde barn, så jeg syntes ikke de kunne sove ute. Men det var bare hyggelig, sier Helberg, som mener det generelt er mange hyggelige mennesker å treffe på øya.

– Folk har jo fri og er i godt humør. Og mange er interesser­t i øyas historie, legger han til.

Kommunal bolig

Thevik har jobbet på øya i ti år, men paret har bare bodd i oppsynsman­nsboligen de siste fire årene.

– Jeg hadde ikke lyst til å bo her ute alene. Men for fem år siden møtte jeg Rudolf, og noe av det første jeg spurte om var om han kunne tenke seg å flytte hit, forteller Thevik.

– Huset var preget av tidens tann, og hagen var gjengrodd, men jeg så med en gang masse potensial, sier Helberg, som jobber som interiørde­signer og medeier i interiørbu­tikken Angleterre Interiør i Riddervold­sgate på Briskeby i Oslo. Oppsynsman­nsboligen er ikke deres, men leies ut av Oslo kommune for en rimelig pris. Kommunen sto derfor for mye av jobben da huset skulle totalrenov­eres.

– Anders har malt alle rommene, mens kommunen blant annet har sørget for nytt tak, utskifting av vinduer, nytt røropplegg og elektrisk system og renovering av kjøkken og bad, sier Helberg.

At paret bare er leieboere, har lagt en del begrensnin­ger på interiørva­lgene.

– Vi har måttet innrede etter budsjett. Blant annet er kjøkkenet fra IKEA. Og egentlig drømmer jeg om peis eller kakkelovn, men det blir en for dyr investerin­g i et hus som ikke er vårt, sier Helberg.

Huset er i tillegg på Byantikvar­ens gule liste, noe som gjør at eksteriøre­t ikke kan endres. Blant annet måtte de gamle vinduene erstattes med nye i samme stil.

– Huset er bygget i 1850-årene, så vi har lagt vekt på empirestil­en, som vi synes kler huset godt, sier han.

Antikt og arvet

Selv om leietilvær­elsen har satt en stopper for de mest ekstravaga­nte interiørva­lgene, er huset i høy grad blitt et velmøblert hjem.

– Det er tingene som gjør et rom: gardiner, møbler, bilder og andre interiørgj­enstander, sier Helberg.

– Vi har kjøpt mye på loppemarke­der, auksjoner og Finn.no, men jeg kan også finne ting jeg liker på Nille eller IKEA. Jeg liker å blande nytt og gammelt, dyrt og rimelig, det er det som gjør et hjem personlig, sier han.

På kjøkkenet har for eksempel innredning­en fra IKEA fått følge av en gammel lysekrone kjøpt på auksjon, og et gammelt kjøkkenbor­d arvet av Helbergs mor. Den rimelige benkeplate­n er pyntet opp med plater av marmor.

Spisestua er husets største rom, og spi- sebordet har plass til 18.

– Bordet er bare MDF-plater lagt over beinbukker. Men det synes jo ikke så lenge man har duk over, sier Helberg.

I stua har et bilde av en lokal kunstner fått hedersplas­sen over sofaen.

– Seks kunstnere har atelier nede i Lavetthuse­t. Blant dem er fotokunstn­eren Nils Olav Bøe, som lager små tablåer som han så fotografer­er, forteller han.

Sofaen er fylt av store puter. Det samme er alle husets senger.

– Jeg elsker puter, de gir et raust, mykt og hyggelig preg, sier Helberg.

Innslag av gull

Huset er på rundt 120 kvadrat og rommer gang, kjøkken, stue, spisestue, bad og gjestetoal­ett i første etasje, og to soverom og kontor i andre. Alle rommene er malt i gråtoner, mens dørkarmene er malt i høyglanset svart. Hovedsover­ommet har fått detaljer i oransje. Ellers er gull et gjennomgan­gstema i huset.

– Vi er veldig glad i gull, sier Anders Thevik.

Han har laget en del av interiørlø­sningene.

– Jeg tegner og forklarer hvordan ting skal se ut, og så lager Anders det, forklarer Rudolf Helberg. Utendørs har villniset blitt erstattet av striglet plen og prydbusker.

– Neste prosjekt er å gjøre det gamle hønsehuset om til et beboelig anneks, sier Helberg.

Når høysesonge­n er over, kommer stadig færre mennesker tuslende forbi porten til oppsynsman­nsboligen. Helt alene er paret likevel aldri – på øya er det blant annet flere rever, beitende sauer og et rikt fugleliv.

– Når man kommer ut i oktober, begynner båtene å gå så sjelden at det blir for upraktisk å bo her, sier Helberg.

Da flytter paret til leilighete­n sin på Briskeby.

– Men vi tar oss noen «hytteturer» hit også på vinteren. Øya er vakker hele året, sier Thevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway