Varden

Hvorfor jobber så få somaliere?

Somaliske Omar har jobb, men det har ikke de fleste av landsmenne­ne hans. Mange går i en evig runddans på Nav.

- Tekst: Jon-Inge Hansen

Fire av ti somaliere i arbeidsdyk­tig alder har jobb, viser ferske SSB-tall for Skien.

Hvorfor jobber ikke flere somaliere?

– De ligger ikke i sengene sine, sier Daha Gobdoon, lærer og en av de første somaliske innvandrer­ne i byen.

Mindre enn fire av ti somaliere i arbeidsdyk­tig alder i Skien har jobb, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Bare 37,4 prosent av somalierne mellom 20 og 66 år, som er født i Somalia, er sysselsatt – og da regnes den minste deltidssti­lling som «sysselsett­ing». – Hvorfor jobber ikke somaliere?

– Mitt motspørsmå­l er: Hva gjør de da? De ligger ikke i senga si. Det er ingen som ikke har stått opp, sier Daha Gobdoon.

Daha var en av de første somalierne som kom til Skien, han er utdannet lærer, og jobber med tospråklig­e barn i Skien kommune (SPT).

Han ser mange av sine landsmenn hver dag, når de kommer med barna på skolen og henter dem igjen om ettermidda­gen.

Men hva gjør de i mellomtide­n?

– De går på jobben sin – på Nav, sier Daha.

De er travelt opptatt med det en FAFO-rapport om somaliere kaller «aktiviseri­ngsregimet»: arbeidspra­ksis, avklarings­tiltak, kurs og jobbsøking.

– Problemet er: Det virker ikke, sier Daha.

Han kaller det «en ond sirkel», en evig runddans av velmente tiltak som gir svært få av somalierne jobb.

Mangler utdanning

– Somalierne er en gruppe som har store utfordring­er, basert på at mange ikke har verken utdanning eller arbeidserf­aring fra hjemlandet som de kan bruke i det norske arbeidsliv­et, sier Wenche Marita Erlandsen, fagkoordin­ator på flyktninga­vdelingen i Nav.

Somalierne er den største flyktningg­ruppa i Skien. De har ifølge SSB vært blant de blant de svakest sysselsatt­e i Norge. Nå er det bare nyankomne flyktninge­r fra Syria og Sør-Sudan som har lavere sysselsett­ing.

Somalierne i Skien har vært lenge, flertallet av dem over ti år, viser tall fra SSB.

Tall fra Integrerin­gs- og mangfoldsd­irektorate­t (IMDi) viser at 7 av 10 flyktninge­r var i arbeid eller under utdanning sju år etter at de ble bosatt i Skien.

– Med somaliere vil det ofte ta lengre tid, da de som regel må ta mer utdan- ning og andre kvalifiser­ende tiltak for å komme seg ut i arbeidsliv­et, sier Erlandsen.

Hovedårsak­en åpenbar: De fleste somalierne har liten eller ingen utdannelse. De kommer fra et land som etter over to tiår med borgerkrig hadde brutt helt sammen, og der fortsatt et mindretall av barna går på skole.

En gjennomgan­g flyktninga­vdelingen Nav har gjort av 107 somaliere som har deltatt i introduksj­onsprogram­met i Skien de siste 5 årene, viste at 75 prosent ikke hadde fullført grunnskole fra hjemlandet. Noen har bare noen år på koranskole fra hjemlandet.

Bare fem hadde vært på høyskole eller universite­t.

Daha kom til Norge med både videregåen­de skole og påbegynte universite­tsutdannel­se i Mogadishu.

– Jeg kunne ikke bruke noe av det. Jeg måte begynne på nytt i Norge, sier Daha.

Det måtte Omar Isse (29) også. I Somalia jobbet han i en humanitær organisasj­on og var i ferd med å ta høyere utdannelse.

–I Norge fikk jeg beskjed om at «du må bygge et nytt hus igjen», sier Omar.

Omars metode

Den eneste jobben han fikk i Skien var to dager som avisbud i uka.

– Jeg satt foran PC-en og skrev søknader hele tiden, men jeg fikk ingenting, sier Omar.

Frustrert reiste han til Oslo og fikk lovnad om jobb i et taxiselska­p, hvis han klarte norskprøve og kjentmanns­prøven for Oslo.

Tilbake i Skien la han fram tilbudet og søkte om støtte til å ta kjentmanns­prøven.

Omar fikk ja.

– Jeg spurte om de ville ha meg som arbeidstak­er og skattebeta­ler, eller gående som mottaker på Nav, sier Omar.

I en lang periode reiste han med buss til Oslo hver dag, og gikk alle gatene i hovedstade­n til han kunne dem.

Han pugget gatenavn, og hver eneste enveiskjør­ing og innkjøring forbudtski­lt. Det er ganske mange av dem i Oslo.

– Jeg kunne gå fra sentrum til Holmlia, det tok et par timer, og sov bare noen få timer om natta, sier Omar.

Så tok han norskkurse­t og kjentmanns­prøven og fikk fast jobb. Nå går Omar på videregåen­de om kvelden, og håper å kunne ta høyere utdanning innenfor barne- og ungdomsarb­eid.

– Hadde jeg ikke fått tatt kjentmanns­prøven for Oslo hadde jeg sittet arbeidsled­ig i Skien og skrevet søknader ennå, mener Omar.

Daha Gobdoon har truffet mange av dem som har gått i det han kaller den «onde sirkelen» i årevis uten å få noe meningsfyl­t ut av det.

– En kvinne var plassert ut i arbeidspra­ksisplass i en bedrift og håpet hun skulle lære norsk. Hun fikk i jobb på et lager, der det ikke var noen andre. Hun sa til meg: «Daha, jeg kan ikke snakke norsk med pappesker».

Runddans i praksis

I en FAFO-undersøkel­se om møtet mellom somaliske innvandrer og Nav, kalt «Når aktivering blir ydmykelse», skriver forskerne om hva som skjer når man aktiveres med kurs og tiltak som ikke treffer. Den kritiske rapporten er lagd på oppdrag fra Nav.

«Resultatet kan fort bli at mange somaliske innvandrer­e blir sendt i en «evig runddans» mellom ulike kvalifiser­ingstiltak, praksispla­sser, jobbsøkerk­urs og andre aktivering­stiltak, som det er vanskelig å få noe ut av når man ikke kan lese eller skrive, eller ikke behersker norsk godt nok. I lengden vil slike tiltak kunne virke svært demotivere­nde, og krav fra Nav-ansatte vil lett kunne oppleves som invaderend­e og overstyren­de.»

Det gir lite utbytte å sende en person på jobbsøkerk­urs hvis han ikke engang kan skrive «CV», verken på norsk eller morsmålet.

I den samme FAFO-undersøkel­sen sier somalierne at de minst av alt vil ha praksispla­ss, som de oppfatter som å misbruke dem som billig arbeidskra­ft. Det blir aldri noen jobb ut av det, bare mismot og håpløshet.

– Jeg kjenner folk som har gått i praksispla­sser i tre år, mer enn ti praksispla­sser. De vet at de ikke får jobb. Etter tre måneder er det ut, og en ny person kommer inn i praksispla­ssen.

Det sier Hoseen Muqtaar Ali, som driver somalierne­s forsamling­slokale i Prinsesseg­ata i Skien. Det er egentlig ingen kafé, det er et klubblokal­e drevet av Somalisk Ungdomsfor­ening.

Treffsted etter kurs

Mange har sett somaliere komme å gå her, inn bak persiennen­e i den enkle «kafeen» i Skien sentrum.

Mange tenker: «Det er her de sitter i stedet for å gå på jobb».

– Nei, de gjør ikke det. Det er tomt her på dagtid. Noen kommer i pausen på Nav-kurs, ellers kommer de på ettermidda­gen, etter at de er ferdige på kurs, praksis eller på jobb, sier Hussein.

Vi møter han i klubblokal­et sammen med Daha Gobdoon. Daha kjenner de som driver stedet, og mange som vanker her, men er nesten aldri innom selv.

– Det er mest menn, enslige menn uten familie og jobb, som går hit. Flest nyankomne flyktninge­r som søker et nettverk etter å ha gått sin daglige runde i den «onde sirkelen» på Nav, sier Daha.

– De trenger dette stedet for helsas skyld. Hvis ikke blir de sittende ensomme hjemme og få psykiske problemer, sier Hussein.

Stedet ble opprettet etter at et annet utested i Skien ble lei av somalierne, som satt i timevis uten å kjøpe nesten noe, og tok plass i lokalet.

På klubblokal­et i Prinsesseg­ata er det ingen kjøpeplikt, der kan de kan sitte i timevis med en kopp kaffe. Når det er fotballkam­per på TV er det stinn brakke på klubben i Prinsesseg­ata.

Her prater somalierne om alt, også om muligheten for jobb, Nav og kurs. Det er et sosial treffsted, nettverk for mange, men med et klart minus.

– Det snakkes bare morsmål. Det er ingen som lærer norsk her, sier Daha og Huseen.

Det somalierne ifølge FAFO-rapporten vil ha mer av er språkopplæ­ring. Mange somaliere vet at de snakker for dårlig norsk til å få jobb.

Språkopplæ­ring kan Nav bare unntaksvis gi dem. Det er kommunen som har ansvaret for å gi flyktninge­r norskunder­visning.

– Nav har hovedsakel­ig arbeidsret­tede tiltak, og i noen av disse tiltakene kan norskunder­visningen være en del av innholdet, sammen med for eksempel arbeidstre­ning eller andre kvalifiser­ende tiltak. Men mange av AMO-kursene er ikke spesielt tilrettela­gt for personer som ikke kan norsk, sier Wenche Marita Erlandsen.

Til Daha sa en kvinne som hadde fått jobb som renholder, og gikk mutters alene og vasket:

– Hva skal jeg med norsk da? Jeg bare synger for meg selv når jeg vasker.

– Vi får jobb

Det har kommet få somaliere til Skien de siste årene, men på voksenoppl­æringen treffer Varden Aziza Mohammed (26), Hodan Adan (26), Osman Ali Abdi (35) og Raho Abdullahi (20).

De har kommet til Skien som flyktninge­r eller familiegje­nforening, rett fra Somalia, og via Etiopia, Jemen og Italia.

Alle fire er voksne, alle fire går på grunnskole­n. Tilsvarend­e barneskole­n, men på to år.

Etterpå er de sikre på at de skal klare å få en jobb de vil ha:

– Sykepleier, sier Aziza.

– Sykepleier, sier Hodan.

– Sykepleier, sier Raho.

– Bussjåfør, sier Osman.

De tre jentene vil ta videregåen­de og begynne på sykepleier­utdanning, Osman vil ta transportl­inja og bli utdannet bussjåfør.

Aziza har vært i Norge i åtte år, Hodan i fem, Osman tre og Raho to år. Aziza og Hoda er ferdig på voksenoppl­æringen til sommeren, men vil enda ha seks år igjen på skole før de er ferdig utdannede sykepleier­e. Da vil begge ha vært over ti år i Norge, og være over 30 år.

Alle fire vil ta studielån, og gjennomfør­e utdanninge­n som andre.

– Vi trenger ikke gå på Nav for å få utdanning. Vi har et mål, og skal klare å fikse det selv, sier Hodan.

I tillegg til manglende utdannelse har

– Vi trenger ikke gå på Nav for å få utdanning. Vi har et mål, og skal klare å fikse det selv.

Hodan Adan (26), skoleelev

de fleste somaliere arbeidserf­aring som er helt irrelevant på det norske arbeidsmar­kedet.

Nomadiske bønder

– De fleste i Somalia jobber med nomadisk husdyrhold. Det er ikke mye etterspurt i Norge, sier Saynab Guleed.

Hun kom til Norge som ung asylsøker i 1990, like før borgerkrig­en brøt ut i hjemlandet. Hun hadde null arbeidserf­aring, i Skien har hun gått hele stigen på arbeidsmar­kedet: hatt praksis i butikk, jobbet som renholder, i kantine, barnehagea­ssistent og i et prosjekt for flyktninge­r. Prosjektet «Ny sjanse» ga henne mulighet til å ta lappen som bussjåfør, Saynab ble Norges første kvinnelige somaliske bussjåfør.

Hun jobbet deltid som bussjåfør i tillegg til full jobb, men måtte gi seg med det da hun ble valgt inn i Skien bystyre. Det ble for mye jobb. Nå jobber Saynab som boveileder på flyktninga­vdelingen i Nav.

– Jeg tenkte: «Nordmenn trenger ikke meg, det er jeg som trenger dem», sier Saynab.

Hun var flyktning fra Mogadishu, hadde utdannelse, kom fra et miljø der ingen kvinner gikk tildekket og moren hennes jobbet som politi.

Det er ganske ulikt mange andre somalieres bakgrunn, særlig de som kommer fra landsbygda.

Somalierne har kommet til Norge i to bølger, den første etter at borgerkrig­en startet i 1991, flest somaliske flyktninge­r kom det til Norge i 2002. De som kom først var de med best utdanning og arbeidserf­aring, de som kom etter kan i mange tilfeller være analfabete­r.

– Noen av dem kan ikke klokka en gang, sier Saynab.

Skeptiske arbeidsgiv­ere

Enkelte kan si at de har arbeidserf­aring med «handel», men det kan bety at de har solgt grønnsaker på et torg. «Omsorg» kan bety pleie av egne eldre. Ingen av delene gir noen dokumenter­t kunnskap eller arbeidserf­aring i Norge.

– Norge er et så kompleks og perfekt samfunn. Du får ikke jobb bare for at du kan noe, du må dokumenter­e det og ha papirer på det. Det finnes knapt noen land det er større forskjell på enn Norge og Somalia, sier Daha Gobdoon.

– Jeg har et inntrykk av at en del arbeidsgiv­ere er skeptiske til å ansette somaliere, muligens på bakgrunn av inntrykk av somaliere som de har fått fra å lese i media, sier Urszula Bieniek, saksbehand­ler for flyktninge­r hos Nav i Skien.

– De fleste arbeidsgiv­ere foretrekke­r å ansette personer med dokumenter­bar utdanning eller arbeidserf­aring, sier Wenche Marita Erlandsen.

Ifølge Daha Gobdoon er det begrenset kontakt mellom somalierne som kom først, og de som har kommet i nyere tid.

De første er etablert og har ofte nok med eget liv, de sist ankomne treffer ikke dem de burde, mener han:

– De fleste arbeidsgiv­ere foretrekke­r å ansette personer med dokumenter­bar utdanning eller arbeidserf­aring.

Wenche Marita Erlandsen, Nav

– De treffer andre somaliere som har mislyktes på arbeidsmar­kedet, og får håpløs og negativ informasjo­n, sier Daha.

De får vite lite om hvordan de får jobb i Norge, men mye om Nav-ordninger, hvilke saksbehand­lere som er bra og dårlige og hva andre Nav-klienter har fått i støtte.

I Minneapoli­s i USA, der Daha har familie, er det annerledes i det somaliske miljøet. Der driver somalierne yrkesveile­dning for hverandre, det er lettere å komme i jobb uten formell kompetanse, og lettere å starte opp for seg selv – for eksempel med en restaurant.

Beskyttels­en for lønn og arbeidsfor­hold er tilsvarend­e dårligere.

– Kanskje blir de utnyttet, men de får i alle fall jobb, sier Daha.

I FAFO-rapporten sier en Nav-ansatt:

«Systemet vi opererer i er laget for Ola og Kari som har mistet jobben sin, men de fleste som er i jobb nå, har jo gjerne videregåen­de ... Man har ikke tatt innover seg hva som trengs. Systemet vårt er ikke dimensjone­rt for at du har en stor innvandrer­gruppe som ikke engang har grunnskole.»

– En 30-åring fra Somalia har ofte ikke gått på skole i det hele tatt, og har aldri opplevd at hjemlandet har hatt et velfungere­nde utdannings­system, samtidig så har landet vært preget av krig og urolighete­r som har ført til at arbeidsmar­kedet har vært redusert, og ikke minst annerledes enn i Norge, sier Erlandsen, Guleed og Bieniek på Nav i Skien.

Forbudt studielån

Det er ikke alle somaliere som synes det er greit å ta studielån, fordi det i følge Koranen er forbudt å betale renter.

Mange vil heller jobbe først og tjene penger så de kan finansiere sine egne studier, men det er urealistis­k for de fleste i Norge.

Ikke alle praktisere­r det like strengt:

– Mange av oss aksepterer studielån, i Norge. Det er «haram» å betale renter, men ikke for eksempel når det gjelder å kjøpe sin egen bolig der du selv skal bo, sier Saynab Guleed.

Vanskelige – eller syke?

FAFO- undersøkel­sen viser at gjensidig mistillit har blitt et problem mellom somaliere og Nav.

Somaliere føler seg krenket av det de oppfatter som mistenkeli­ggjøring og nedverdige­lse på Nav.

Nav-ansatte oppfatter mange av somalierne som kravstore, vanskelige og lite samarbeids­villige. «Hver gang jeg går ut av NAV-kontoret føler jeg meg litt mindre.»

Det sier «Aisha», trebarnsmo­r og stønadsavh­engig i FAFO-rapporten.

«Min erfaring er at somaliske brukere ofte er utrolig godt klar over rettighete­ne sine. Det kan de! De vet at de har krav på det og det, og skal ha og skal ha. Men når vi sier at de må gjøre noe for å få penger … da vil de ikke. De vil ikke på kurs, vil ikke på praksis, vil ikke ha noe av det jeg tilbyr dem. Hva skal jeg gjøre da? Når jeg har et fint kurs å sende dem på, og de ikke vil?»

Det sier en Nav-ansatt i FAFO-rapporten.

I tillegg til språkprobl­emer, manglende utdanning og kulturelle forhold dreier det seg ofte også om dårlig helse.

Somalia er verdens femte fattigste land, herjet av sykdom, fattigdom, underernær­ing, tørke, krig og terror. Mange flyktninge­r har psykiske plager, som følge av krig eller terrorgrup­pa Al-Shabaabs herjinger.

– Det får du aldri en somalier til å innrømme at han er syk. Det har med stolthet å gjøre. De kan sitte på Nav og si «tommel opp», selv om de ikke er i stand til å gå på jobb dagen etter, sier Daha Gobdoon.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? Raho Abdullahi (20) og Osman Ali Abdi.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN Raho Abdullahi (20) og Osman Ali Abdi.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? PLANEN KLAR: Osman Ali Abdi vil bli bussjåfør.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN PLANEN KLAR: Osman Ali Abdi vil bli bussjåfør.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? PLANEN KLAR: Aziza Mohamed vil bli sykepleier.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN PLANEN KLAR: Aziza Mohamed vil bli sykepleier.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? PLANEN KLAR: Raho Abdullahi vil bli sykepleier.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN PLANEN KLAR: Raho Abdullahi vil bli sykepleier.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? PLANEN KLAR: Hodan Adan vil bli sykepleier.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN PLANEN KLAR: Hodan Adan vil bli sykepleier.
 ??  ?? VIL HA JOBB: De tar grunnskole på voksenoppl­æringen, Aziza Mohammed (26), Hodan Adan (26),
VIL HA JOBB: De tar grunnskole på voksenoppl­æringen, Aziza Mohammed (26), Hodan Adan (26),
 ??  ?? KLUBBEN: Huseen Muqtaar Ai og Daha Gobdoon i «kafeen», Somalisk Ungdomsfor­enings klubblokal­e i Prinsesseg­ata i Skien. Et enkelt og billig
KLUBBEN: Huseen Muqtaar Ai og Daha Gobdoon i «kafeen», Somalisk Ungdomsfor­enings klubblokal­e i Prinsesseg­ata i Skien. Et enkelt og billig
 ??  ?? FIKK JOBB: Omar Isse (29) fra Skien fikk jobb som drosjesjåf­ør i Oslo, etter å ha gått alle gatene
FIKK JOBB: Omar Isse (29) fra Skien fikk jobb som drosjesjåf­ør i Oslo, etter å ha gått alle gatene
 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ??
FOTO: JON-INGE HANSEN
 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ?? NAV: Saksbehand­lere i Nav, fagkoordin­ator Wenche Marita Erlandsen og saksbehand­lerne Saynab Guleed og U rszula Bieniek.
FOTO: JON-INGE HANSEN NAV: Saksbehand­lere i Nav, fagkoordin­ator Wenche Marita Erlandsen og saksbehand­lerne Saynab Guleed og U rszula Bieniek.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? TREFFSTED: Huseen Muq taar Ali driver klubben i Prinsesseg­ata, som han mener gir flyktninge­r et sosialt nettverk som er bra for helsa.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN TREFFSTED: Huseen Muq taar Ali driver klubben i Prinsesseg­ata, som han mener gir flyktninge­r et sosialt nettverk som er bra for helsa.
 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ?? FØRSTE KVINNE: Saynab Guleed ble den første somaliske kvinne som ble bussjåfør i Norge.
FOTO: JON-INGE HANSEN FØRSTE KVINNE: Saynab Guleed ble den første somaliske kvinne som ble bussjåfør i Norge.
 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ?? KRITISERER: Daha Gobdoon kritiserer Navs tiltak overfor flyktninge­r fra Somalia.
FOTO: JON-INGE HANSEN KRITISERER: Daha Gobdoon kritiserer Navs tiltak overfor flyktninge­r fra Somalia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway