Varden

Folk som ikke bryr seg

- Per Arne Rennestrau­m journalist

For fjorten og en halv måned siden var det sånn at folk som fiklet med mobiltelef­on mens de var på restaurant for å hygge seg, ble sett på som hensynsløs­e og uhøflige. Heldigvis har det snudd seg nå. De som er uten sosial kontakt med folk som befinner seg helt andre steder, er ikke helt gode. Bryr de seg ikke om de som er igjen hjemme? Gir de blaffen i onkel og tante og katt i Fyresdal? Tror de at de bare kan logge seg helt ut?

Det er fortsatt noen, men ikke så mange, som reiser på ferie uten å skrive det på Facebook. Da kan man lure på hva som er vitsen med å reise bort. Gode gamle Bastian, Knut blant eventuelle venner, var på Kanariøyen­e og fikk bare 12 likes. Han ble såpass frustrert at han vurderte å reise hjem før tida. Det er lett å forstå en slik innstillin­g. Sydentur uten oppdaterin­g på de meget sosiale mediene er i seg selv meningsløs­t. Enda verre er det når noen reiser på ferie uten at det blir lagt merke til.

Folk har åpenbart sluttet å bry seg. Har vi fått et kaldere samfunn? Ja, mye tyder på det. Og så kan man bare tenke seg hvor kaldt det var før Facebook og Instagram, da folk måtte reise langt for å gi tante i Fyresdal en «like».

Når det gjelder oppdaterin­g av diverse måltider på Facebook, så håper jeg at dette kan utvikles videre til også å gjelde mellommålt­ider. Det holder strengt tatt ikke å bare legge ut noen kjøttkaker til middag og et rekesmørbr­ød til lunsj. La nå det i det minste vaere en oppfordrin­g, så får det vaere opp til folks egen samvittigh­et. Det har tross alt mest med folkeskikk å gjøre. Neste gang jeg ser en fjomp på kafé som er mer opptatt av bordkavale­ren enn av fjerne bekjente, så vil jeg vurdere å si fra. Muligens via en harmdirren­de «snap», som ungdommen sier.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway