Varden

Menigheten­e må betale for stand

Eierne har satt nye regler på Herkules. Etter å ha stått i 13 år gratis må menigheten­e i samarbeide­t M8 nå betale for seg.

- ▶ Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

– For foreninger er prisen for å ha en stand på kjøpesente­rets område 500 kroner for en dag, forteller senterlede­r Lena Baardseth.

Tidligere har det vaert gratis, og i folkevrimm­elen på Herkules har det vaert populaert å stå. I 2005 etablerte åtte kristne menigheter vest i Skien et samarbeid, og siden har de vaert til stede på Herkules hver onsdag gjennom hele skoleåret.

De åtte menigheten­e i M8 er Gimsøy, Nenset og Solum, Melum og Kilebygda, alle innen Den norske kirke, Troens liv, Moflata misjonsmen­ighet og Frikirken Gråtenmoen.

Satt pris på

– Det har blitt tydelig satt pris på blant publikum. Veldig mange har henvendt seg til oss, og gitt uttrykk for at de har satt pris på at vi er til stede. Vi har ofte fått høre at det er viktig at vi er ute blant folk, og ikke bare inne i kirker og menighetsh­us, forteller prestene.

Under en visitas for noen år siden var også biskopen i Agder og Telemark innom. I tråd med kjøpesente­rets regler har de bare svart på henvendels­er, ikke selv aktivt henvendt seg til folk.

- Noen har henvendt seg til oss og ønsket dypere samtaler. Da har vi brukt et bord på en kafé i naerheten eller henvist til samtaler på våre kontor.

– Vi har forsøkt å vaere en prest eller pastor til stede fra Den norske kirke og en fra en av frimenighe­tene til enhver tid.

Men med den finske kjøpesente­rkjeden Citycon kom det nye regler. I februar-mars i år fikk menigheten­e beskjed om å betale eller fjerne seg. De valgte det siste.

500 kroner dagen

– Mange er interesser­t i å ha stand hos oss. For en forening koster det 500 kroner dagen å ha en stand hos oss, Også selgere av varer og tjenester må betale, men de får en gratis prøvedag først, forteller senterlede­ren.

Sentret har et sett av regler for dem som har stand. De har blant ikke lov til å rope til eller følge etter folk, de kan ikke vaere mer enn to på standen, og det er et begrenset område de kan bevege seg på. Enkelte selgere som har brutt reglene har blitt nektet å ha stand videre.

 ?? FOTO: TORE SVARVERUD ?? BARE FOR BILDET: Menigheten­e har sluttet å ha stand. Nå har Svein Håland, Bjørn Brekka, Trond Inge Tappel, Runar Wold og Øystein Holtskog satt den opp høyst midlertidi­g.
FOTO: TORE SVARVERUD BARE FOR BILDET: Menigheten­e har sluttet å ha stand. Nå har Svein Håland, Bjørn Brekka, Trond Inge Tappel, Runar Wold og Øystein Holtskog satt den opp høyst midlertidi­g.
 ?? TORE ØYVIND MOEN FOTO: ?? NYE REGLER: Herkules tar nå betalt av foreninger som vil ha plass på kjøpesentr­et.
TORE ØYVIND MOEN FOTO: NYE REGLER: Herkules tar nå betalt av foreninger som vil ha plass på kjøpesentr­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway