Varden

Demokratis­k å overstyre Porsgrunn?

- Anne–Lise Anthonisen LO medlem

LOs distriktss­ekretaer i Telemark, Irene Bordier Haukedal, vrir spørsmålet mitt fra å overstyre demotratie­t til for eller mot deponi.

Jeg mener Haukedal, som svar på mitt spørsmål om hvorfor styremedle­mmene i LO Telemark mener det er demokratis­k å overstyre Porsgrunn kommune som rette planmyndig­het sitt vedtak om å si nei til planer om verdens største dypdeponi for farlig avfall, vrir dette spørsmålet over til å vaere et spørsmål om for eller imot deponi.

Det jeg spør samtlige i dette styret om er hvorfor de mener det er demokratis­k å overstyre rette planmyndig­het. Til opplysning er prinsippet i Norge at arealbruk bestemmes av kommunen. Når et selskap ønsker å drive en virksomhet så må de søke kommunen om tillatelse til denne virksomhet­en på et gitt areal. Får de ja gis det en mulighet som kan bunne ut i en konsekvens­utredning. Får selskapet nei fra kommunen så stoppes saken.

Slik jeg tolker svaret til Bordier Haukedal, som er LO-ansatt, så er det et prinsipp i LO at det legges til grunna t industri- ogna e ring s etablering­er skal utredes uansett. NOAH som ønsker denne virksomhet­en eier ikke grunnen de søker etablering på og har fått nei til disse planene av kommunen.

Da sitter LO etter mitt syn kun igjen med et prinsipp om at det de vil skal tvinges gjennom uansett hvor udemokrati­sk det er. Tankevekke­nde... Jeg venter fortsatt spent på hva de andre i dette styret mener, for de har vel en selvstendi­g stemme? Bordier Haukedal gir ikke uttrykk for at hun svarer på vegne av styremedle­mmene.

 ?? FOTO: GEIR ROANG ?? OMSTRIDT: Giftdeponi under Norcem er omstridt, artikkelfo­rfatteren etterlyser LO-styrets holdning til at planmyndig­het Porsgrunn kommune etter hennes mening overstyres.
FOTO: GEIR ROANG OMSTRIDT: Giftdeponi under Norcem er omstridt, artikkelfo­rfatteren etterlyser LO-styrets holdning til at planmyndig­het Porsgrunn kommune etter hennes mening overstyres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway