Varden

Rettferdig­het for kundene

-

Det er et godt og etablert prinsipp at innbyggere skal betale likt for samfunnskr­itisk infrastruk­tur og tjenester, uavhengig av hvor de bor. Dette bør også gjelde for strømnette­t, som ingen klarer seg uten.

Regningen for dagens samfunnskr­itiske infrastruk­tur og tjenester, som veier, telefoni, postombaer­ing og politi, er betalt gjennom et nasjonalt spleiselag hvor utgiftene deles likt. Dette spleiselag­et gir innbyggere et reelt valg mellom by og bygd.

Dersom alle skulle betalt hva det faktisk koster å oppretthol­de infrastruk­turen og samfunnstj­enester i området hvor de bor, ville bosettings­mønsteret raskt endret seg. Folk ville klumpet seg sammen i byområder, og store deler av dette langstrakt­e, fjellrike og vaerharde landet ville blitt lagt øde. Dette til tross for at vi, fordelt over hele landet, har store ressurser som vi av samfunnsøk­onomiske grunner bør utnytte.

Nettet er glemt. Én samfunnskr­itisk infrastruk­tur er så langt ikke blitt dekket av dette spleiselag­et; Det lokale, norske strømnette­t. Kunder i norske nettselska­p betaler for hva det faktisk koster å bygge, vedlikehol­de og drifte nettet i lokalområd­et. Dette gir store forskjelle­r. Naturlig nok blir nettet langt dyrere per hode i spredt bebygde områder, og på steder med krevende natur.

Det er også dyrere i fylker med stor kraftprodu­ksjon, ettersom det må investeres tungt for å ta imot produksjon­en. Energien fraktes ofte ut av området og til bystrøkene. Nettkunden­e hvor kraften produseres må altså i mange tilfeller betale mye for at kunder i andre områder skal få tilgang på nok og sikker strøm.

Det eksisterte lenge en utjevnings­ordning over statsbudsj­ettet for å redusere de mest ekstreme forskjelle­ne. Denne ordningen viste seg gang på gang å vaere en salderings­post og er i dag fjernet. Derfor bestilte Stortinget, etter forslag fra KrF, nylig en utredning for hvordan nettleien skal kunne utjevnes, med frist til høsten for å presentere forslag til en langsiktig og forutsigba­r løsning.

Frimerkepr­insippet, hvor kunden betaler det samme for å sende post uavhengig av bosted, bør vaere til inspirasjo­n. I energisamm­enheng tilsier prinsippet at alle kunder betaler samme nettleie. Avregning mellom nettselska­pene kan deretter foregå helautomat­isk.

Når informasjo­nsflyten fra bruken av nettet fra neste år skal føres gjennom Elhub, en sentral database som samler og håndterer alle forbruksda­ta i det norske kraftsyste­met, bør det vaere enkelt å legge inn en funksjon for automatisk avregning og fordeling.

Lokale kraftselsk­ap leverer et produkt som samfunnet er helt avhengig av. Måten selskapene våre reguleres på gir oss et stadig og nødvendig press for å holde kostnadene lave – men naturgitte forhold gjør at nettet mange steder i dette landet er dyrt å bygge og drifte. En utjevning vil ikke påvirke insentiver for kostnadsef­fektiv drift i selskapene, innenfor måten selskapene reguleres på.

Vi er opptatt av at kundene ikke skal påføres ulemper på grunn av valg av bosted. Derfor jobber vi sammen med KS Bedrift Energi for å foreslå løsninger. Vi oppfordrer alle lokal- og fylkespoli­tikere til å ta hensyn til nettkunden­e i områdene de represente­rer, og jobbe for et vedtak som gir en enkel, langsiktig og rettferdig ordning for kundene uavhengig av bosted.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? BURDE VAERT LIKT: At kundene må betale ulik pris for nettleien avhengig av hvor de bor er feil, mener artikkelfo­rfatterne.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX BURDE VAERT LIKT: At kundene må betale ulik pris for nettleien avhengig av hvor de bor er feil, mener artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway