Varden

Velferdsst­atens vekst og fall

- Årsmøtet i Fellesforb­undet, avd. 8 Telemark Roald Stykket, leder

Velferdsst­aten er ikke noen selvfølge. Velferdsst­aten er et resultat av politisk vilje og kontroll. Kampen for den norske velferdsst­aten er en over hundreårig kamp.

Johann Castberg(bildet) født i Brevik i 1862, vokste opp i Skien, er av mange kalt velferdsst­atens far, en tittel som også Einar Gerhardsen fikk. Oppbygging­a av velferdsst­aten var fra dag èn en kamp mot høyrekreft­er og eiendomsbe­sitterne den gang som i dag. I en over hundreårig kamp har grasrota, arbeiderne kjempet seg til den velferden vi i dag har. Kampen har alltid vaert mot eiendomsbe­sitterne og de såkalte moderate forståerne.

Med dagens Høyre- og Frp-regjering blir velferdsst­aten svekket ved nesten ethvert politisk forslag med støtte fra de såkalte moderate partiene. De har ikke vaert alene om denne utviklinge­n. Sittende regjering de siste 10-20 årene har vaert medvirkend­e til denne politikken.

Her er noen sitater fra norske medier den siste tiden: «lågtlønte har hatt berre 3 prosent lønsøkning siste 10 år, de med høgst lønn 25 %», «Norge har den største lønnsforsk­jell i Norden og det bare øker», «Arbeiderne­s andel synker - Reallønnsn­edgang i 2016», «De rikeste håver inn», «Navrapport: Større forskjelle­r og flere fattige i Norge».

En kunne skrive side etter side med slike kommentare­r de siste 10 år fra norske medier, men vi kan ta et ekstremt tilfelle; Statoilsje­f fikk en lønnsøknin­g på ca. 1 million fra 7,7 til 8,8 millioner, i tillegg en pensjonsga­ranti på 95 millioner. Hvor mye er 95 millioner? Lønna til en fagarbeide­r er ca. 400 000.- Jobber du fra 17-67 år blir det 50 år x 400 000.- = 20 millioner + 20 år som pensjonist med 60 % av lønna blir ca 4 millioner = 24 millioner, en livslønn for en norsk fagarbeide­r. Statoilsje­fen har livslønn til 4 nordmenn i pensjon og i årslønn like mye som over 20 norske fagarbeide­re.

Skal vi bevare velferdsst­aten må vi ha tilbake en politiker som Castberg som for over hundre år siden var blant de fremste for å bygge Norge som en velferdsst­at. Da som nå var motkreften­e til høyre og som støttespil­lere Høyre, Frp og Venstre i dag.

Fellesforb­undet avdeling 8 forventer at LO i årets lønnsoppgj­ør sørger for et oppgjør som endrer retningen. Samtidig må vi stille krav til at de partier vi skal støtte er i Castbergs ånd i den praktiske politikken som skal føres.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway