Varden

Skole for framtida

- Fylkesting­srepresent­ant i Vestfold, Fremskritt­spartiet

Vestfold og Telemark fylkeskomm­uner blir om drøyt to år slått sammen til ett fylke.

Jeg har troen på at vi sammen kan gjøre hverandre gode, og at de gamle fylkesgren­sene over tid vil hviskes ut, også i våre egne tankerekke­r når vi skal tenke Vestfold og Telemark som en felles region. Men hvorvidt vi får en skole for framtida eller ikke avhenger mye av om det nye fylket får et blått eller rødt styre.

Det er ingen hemmelighe­t at Fremskritt­spartiet er tilhengere av fritt skolevalg, noe vi vil kjempe for også i ny, felles region. I Vestfold er det stort sett enighet på tvers av partilinje­ne om at fritt skolevalg fungerer godt, mens det i Telemark ser ut til å vaere en større uenighet.

Leder i Hovedutval­get for kompetanse i Telemark, Maja Foss Five fra Ap, sa til NRK i november i fjor at «ved et fritt skolevalg skal det så få elever til som benytter seg av det frie skolevalge­t, før tilbudet som blir igjen blir så smått at vi kanskje ikke kan oppretthol­de det verken av økonomiske eller pedagogisk­e grunner». Dette viser en misforståt­t holdning til hele konseptet.

Dersom det såkalte naerskolep­rinsippet innføres i Vestfold og Telemark, vil naermere 9.000 elever miste sin velfortjen­te valgfrihet. Den samme valgfrihet­en Vestfold-elevene har, unner jeg hver og en av elevene i dagens Telemark også. I Vestfold får 9 av 10 elever oppfylt førstevalg­et sitt av hvilken skole og hvilken linje de ønsker å gå på.

For å ta et eksempel på hvor godt fritt skolevalg fungerer, er det fristende å se til Vestfolds mest usentrale skole, Re videregåen­de skole. Dette er en av de videregåen­de skolene i Vestfold som også er en av de mest populaere. Skolen har gjennom systematis­k arbeid gjennom flere år jobbet frem et tilbud som er skreddersy­dd elevenes behov og ønsker, for å få flest mulig elever til å søke seg til skolen. De har rett og slett brukt konkurrans­emekanisme­n til sin egen fordel. Flere elever busser forbi tre videregåen­de skoler på veien, fordi de vil gå på akkurat denne skolen. Re vgs har kanskje fylkets mest populaere idrettslin­je, på tross av en privatskol­e i nabokommun­en og flere omkringlig­gende videregåen­de skoler med idrettslin­je. Skolen har til og med byggfag med toppidrett, for hvorfor skal ikke en tømrer også kunne vaere god i idrett samtidig? S

kolen har i dag cirka 750 elever, og dersom det ikke var fritt skolevalg ville skolen hatt et elevgrunnl­aget på rundt 350 elever. Skolen vil aldri kunne gi et så godt tilbud til elevene sine dersom elevgrunnl­aget skulle ligget på 350 elever, som ville vaert resultatet av innføring av naerskolep­rinsippet.

Telemark og Vestfold har ulik geografi, og jeg skal ikke påstå at det ikke vil bli en potensiell utfordring med fritt skolevalg for enkelte av de videregåen­de skolene i ytterste del av Telemark, men jeg tror allikevel vi kan få det til. En skole trenger nemlig ikke vaere sentral for å vaere populaer. Med et systematis­k arbeid for å bedre kollektivt­ilbudet i hele regionen er jeg sikker på at elever kommer til å farte fra A til Å helt frivillig, for å gå på den skolen som er skreddersy­dd for akkurat hans eller hennes ønsker for sin egen skolegang.

Jeg kommer til å kjempe for fritt skolevalg i den nye regionen. Både fordi det ville vaert uendelig trist for Vestfolds 9.000 elever å miste valgfrihet­en sin, men også fordi Telemarks elever fortjener den samme valgfrihet­en. Jeg håper at Vestfold Ap kommer til å kjempe for fritt skolevalg internt Arbeiderpa­rtiet, men den samme kampen trenger vi ikke å ta i Vestfold og Telemark Frp. Vi i Frp er skjønt enige om at fritt skolevalg er det beste alternativ­et.

Til syvende og sist er det opp til velgerne hvem som vinner valget i det nye fylket, og således hva den nye regionen lander på. Frp sier ja til fritt skolevalg.

Bjørn-Kristian Svendsrud

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway