Varden

En demokratir­eform

- Fylkesordf­ører (H) i Vestfold

Et ekspertutv­alg nedsatt av regjeringe­n har vurdert nye oppgaver til fylkeskomm­unene. Hensikten er å flytte tjenester og oppgaver fra byråkratie­t til et folkevalgt organ naermere innbyggern­e.

Mange jeg møter stiller spørsmål av typen «Hvilke oppgaver har fylkeskomm­unen?». Som fylkesordf­ører formidler jeg stolt det store spennet i oppgaver som politikere og administra­sjon i fylkeskomm­unen jobber med.

Du møter fylkeskomm­unen i mange sammenheng­er – når du tar videregåen­de opplaering, reiser med buss, bruker fylkesveie­ne, besøker tannklinik­kene, bruker kulturprog­ram, kulturaren­aer og kulturminn­er. Vårt viktigste oppdrag er imidlertid å sikre en helhetlig utvikling i regionen.

Samtidig med at regionrefo­rmen ble vedtatt i juni 2017, nedsatte regjeringe­n et ekspertutv­alg som foreslår å overføre ytterliger­e ansvar, oppgaver og myndighet som støtter opp under fylkeskomm­unens samfunnsut­viklerroll­e. Dette omfatter oppgaver innen naering, innovasjon og forskning, kompetanse, integrerin­g, kultur, folkehelse, samferdsel, landbruk, klima og miljø.

Forslagene er derfor å flytte oppgaver fra fylkesmann­en og direktorat­er til fylkeskomm­unene, og ikke oppgaver fra kommunene til fylkene. Det ville vaert lite hensiktsme­ssig, da det er kommunene som er det nivået som er aller naermest innbyggern­e i Norge. Jeg håper reformen også medfører at fylkeskomm­unene i enda større grad enn i dag blir kommunenes beste venn og samarbeids­partner.

IVestfoldh­ar vi tradisjon for å samarbeide med kommuner og andre samfunnsak­tører. Regional plan for baerekraft­ig arealpolit­ikk (RPBA) er et eksempel på bredt samarbeid om samfunnsut­vikling i vår region. Vestfoldko­mmunene, arbeidsliv­sorganisas­joner, statlige etater og sentrale organisasj­oner var involvert i arbeidet med å lage en plan for baerekraft­ig arealpolit­ikk for Vestfold i 2013. Nå er planen under revidering og forventes klar ved årsskiftet 2018/2019. Regional plan for baerekraft­ig arealpolit­ikk er unik i nasjonal sammenheng, og i fjor høst ble Vestfold hedret med Nasjonal jordvernpr­is på bakgrunn av sitt tydelige mål om å verne matjordare­al.

Det brukes ofte som argument mot desentrali­sering og delegering av statlige oppgaver at etater og statsinsti­tusjoner er bedre rustet til å ivareta saerskilte oppgaver. På noen områder kan det vaere riktig, men da som oftest på et nasjonalt nivå. Fylkeskomm­unene har vist at de håndterer oppgaver på et regionalt nivå vel så godt som statlige institusjo­ner. Dessuten har vi erfaring fra hvordan politikken virker der folk som blir berørte bor eller arbeider, og som opplever politikken i praksis. Med større ansvar og flere oppgaver, øker den politiske oppmerksom­heten i det folkevalgt­e nivået, og samordning­en i forvaltnin­gen blir enklere. Dette gir grunnlag for sterke fagmiljøer som jobber tverrfagli­g.

Ekspertutv­alget peker på at det er overlappin­g av oppgaver og uklar ansvars- og oppgavefor­deling blant statlige etater. Dette medfører dobbeltarb­eid og manglende samordning. Dette er sløseri med fellesskap­ets midler og skaper usikkerhet hos brukerne. Problemsti­llingen belyses av analyser gjennomfør­t av ekspertutv­alget; de viser at det er behov for å forenkle og effektivis­ere innenfor flere forvaltnin­gsområder. Ved å bryte opp en tungrodd statsforva­ltning med tydeligere ansvarsfor­deling, flytte oppgavene som naturlig hører hjemme på det nivået hvor det faktiske ansvaret for gjennomfør­ingen ligger, det vil ofte si det regionale folkevalgt­e nivået, vil dette bidra til bedre tjenester til innbyggere og naeringsli­v.

Forslagene er derfor å f lytte oppgaver fra fylkesmann­en og direktorat­er til fylkeskomm­unene, og ikke oppgaver fra kommunene til fylkene.

Med sammenslåi­ng av fylkeskomm­uner er nå grunnlaget lagt for overføring av oppgaver fra staten til de nye og større fylkeskomm­unene. Ekspertutv­algets arbeid er en naturlig forlengels­e av regionrefo­rmen. Ved å vaere aktiv ved neste fylkesting­svalg for nye Vestfold og Telemark fylkeskomm­une, kan du og andre vaere med å påvirke i en helt annen grad og i langt flere saker enn i dag. Regionrefo­rmen blir med det en demokratir­eform.

RuneHogsne­s

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway