Varden

Skal lage Smiley t-skjorte som minne

Ida Bringedal har hatt sin siste arbeidsdag på kunstsente­ret. Hun avslutter med to gode nyheter og en oppfordrin­g til Skien.

- ▶ Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

– Det er tusen ting akkurat nå.

Ida Bringedal har sin siste arbeidsdag som daglig leder for Telemark kunstsente­r i Skien når Varden var på besøk torsdag forrige uke. Mange beskjeder skal gis og oppgaver og prosjekter rundes av etter åtte år ved kunstsente­ret.

I august begynner hennes arvtaker Linda Bekkevold, og i mellomtide­n har hennes gode kollega Marius Strandgård Baun kontroll på kunstskuta.

Workshop-rom for barn

Bringedal har imidlertid et par gladsaker å komme med før hun trer av.

Det tidligere direktørko­ntoret i Norges bank-bygget har blitt omgjort til et kunstneris­k workshop-rom for barn, og nylig fikk formålet tildelt 101.589 kroner fra Sparebanks­tiftelsen til DNB.

– Veldig gøy! Nå kan vi kjøpe inn masse utstyr, og sørge for mye aktivitet her framover. Jeg håper folk kommer til å bruke det, sier hun.

I tillegg kan hun meddele at Skagerak Energi stiller med 20.000 kroner til et nytt kunstnerst­ipend og Sparebank1 Telemark har gitt 5.000 til å skape mer i byen.

– Det er vanskelig å skaffe private midler til kulturen, så jeg er veldig fornøyd med å få dem med på laget, sier Bringedal.

Fredag begynner hun i ny stilling som m kunstrådgi­ver i Akershus fylkeskomm­une. Hun og familien flyttet fra Skien til Oslo for ett år siden, og hun har pendlet i perioden.

– Det skal bli godt å slippe den kjøreturen, og jeg gleder med til å ha mer tid til familien. Jeg har et ambivalent forhold til at jeg nå er ferdig i Skien. På en side er det en stilling med stort ansvar og arbeidspre­ss, men jeg trives med det. Jeg kommer til å savne Skien og Telemark, og må nok jobbe med å legge av Telemark-fokuset. Dessuten, det er en så positiv glød i Skien nå som det er litt synd å flytte fra.

«Jeg vet hvem du er»

Bringedal sier hun har laert utrolig mye i jobben. Det startet med et brak da hun gikk fra å vaere ansatt til daglig leder i 2014. Klas Erikssons «Smiley» på byggets fasade satte mange sinn i kok i Skien.

– Det kommer fortsatt noen bort til meg og sier «Jeg vet hvem du er», forteller Ida og gjør øynene morske og stemmen streng for å demonstrer­e måten det blir sagt på.

– «Smileyen» og reaksjonen­e verket brakte med seg, skapte et godt grunnlag for meg. Jeg laerte at jeg må formulere meg veldig tydelig, og alltid vite hvor jeg står, sier hun, og forteller at de skal trykke opp T-skjorter med motivet som et minne fra tiden i Skien.

For henne har det vaert viktig å problemati­sere aktuelle temaer med kunst, som migrasjon, integrerin­g og miljø.

Et viktig korrektiv

– Kunst er et viktig korrektiv i et fungerende demokrati. Man må ikke ta demokratie­t for gitt, det finnes mange rare løsninger der ute,

En ting hun mener folk i Skien kan bli bedre på er inkluderin­g, og hun mener byen har potensial for å legge bedre til rette for at folk med ulik kompetanse syns det er attraktivt å komme hit.

– Det er ikke alltid lett å vaere en fagperson på et lite sted. Ikke alle syness det perspektiv­et er viktigst. Som innflytter er Grenland veldig etablert i sine klikker. Jeg mener man ikke skal vaere redd for naboen eller folk som skiller seg litt ut. Å inkludere folk er bare positivt. Det er noe jeg har jobbet mye med organisasj­onsmessig, at kunstnere og publikum som føle seg velkomne her, sier hun.

 ?? FOTO: TOM INGE ANDERSEN ?? SMILEYEN: Den første utstilling­en Ida Bringedal hadde som daglig leder skapte rabalder.
FOTO: TOM INGE ANDERSEN SMILEYEN: Den første utstilling­en Ida Bringedal hadde som daglig leder skapte rabalder.
 ??  ?? SISTE ARBEIDSDAG: Forrige uke hadde Ida Bringedal sin siste arbeidsdag som daglig leder for Telemark kunstsente­r. Herer hun i det tidligere direktørko­ntoret som nå har blitt et workshop-rom for barn.
SISTE ARBEIDSDAG: Forrige uke hadde Ida Bringedal sin siste arbeidsdag som daglig leder for Telemark kunstsente­r. Herer hun i det tidligere direktørko­ntoret som nå har blitt et workshop-rom for barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway