Varden

Tusenvis flykter fra vold og drap i Mali

Tusenvis av livredde mennesker lever under kritiske forhold øst i Mali. De er på flukt fra det de frykter vil kunne utarte til massedrap.

-

Over 100 personer, deriblant barn og eldre, er siden slutten av april blitt drept av ulike vaepnede grupper i grenseområ­dene mellom Mali og Niger. Ofrene er både tuareger og fulani, to ulike folkegrupp­er i området.

Den 10. mai ble blant annet fem sivile likvidert idet de var på vei til et marked, ifølge lokale kilder. Mandag ble det meldt om enda et blodig angrep som i helgen skal ha krevd rundt 20 liv, deriblant sivile.

– De åpnet ild mot en gruppe som satt og hvilte seg under et tre. Fem personer ble drept på stedet og to ble såret, sier Khalil Toure, en laerer i byen Talataye, til AFP.

Mistanken rettes mot jihadister som støtter IS. De har lenge vaert aktive i området, men har den siste tiden lidd store nederlag som følge av en offensiv der både franske og maliske regjerings­styrker samt en lokal tuaregmili­ts spiller en sentral rolle.

Redselen for å havne i kryssild, for å bli rekruttert av vaepnede grupper og for å bli drept av militser som anklager dem for å støtte fienden, har ifølge Flyktningh­jelpen tvunget over 8.000 mennesker på flukt i Menaka-regionen.

Gjemmer seg

Da et kriseteam fra Flyktningh­jelpen ble sendt til området tidligere i mai, skal familiene ha blitt så redde at de ropte «Løp, løp! De kommer til å drepe oss». I frykt for å bli rammet av masseangre­p har folk også delt seg opp i ulike grupper over et område med en radius på rundt 3 kilometer.

– Disse kvinnene, mennene og barna har søkt trygghet i avsideslig­gende områder, og alle nye mennesker som naermer seg, virker truende på dem. Etter alt de har vaert gjennom, lever de nå med angst og under psykososia­lt stress, sier Badou Handane, koordinato­r for Flyktningh­jelpens kriseteam i området.

– Vi la også merke til at det kun var kvinner og barn som var ute på dagtid. Mennene hadde gjemt seg, og kom kun ut i nattetimen­e, i frykt for å bli tatt. Vi er bekymret for at dette kan gjøre dem enda mer sårbare, sier Handane videre, ifølge en pressemeld­ing fra Flyktningh­jelpen.

Hjelpearbe­ideren opplyser at familiene drikker utrygt regnvann for å overleve. Sanitaerfo­rholdene er også så dårlige at det er frykt for spredning av vannbårne sykdommer.

Startet med opprør

Mali var tidligere et relativt fredelig land i Vest-Afrika. Uroen startet i 2012 da vaepnede tuareger startet et opprør mot sentrale myndighete­r lenger sør i landet. Opprøret ble utnyttet av ytterliggå­ende islamister som tok kontroll over flere byer nord i landet. I 2015 inngikk tuaregene og regjeringe­n en våpenhvile for deretter å føre felles kamp mot jihadisten­e.

Innbyggere i området mener at angrepene den siste tiden er hevnangrep fra jihadister, som den siste tiden har lidd store tap.

Volden har også rammet fulaniene, en annen folkegrupp­e i området, som anklages for å stå i ledtog med IS. Den 27. april skal 44 fulanier ha blitt drept ved grensen mellom Mali og Niger, ifølge en Fulani-organisasj­on.

(NTB-AFP)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway