Varden

Flere ungdommer dropper ut av videregåen­deskole, er dette så himla rart?

- Emilie Maria Syvertsen Brekke, Skien AUF

Bare i år sluttet fem i klassen min på skolen. Ser jeg dem igjen?

Flere ungdommer dropper ut av videregåen­deskole, er dette så himla rart? I klassen min har fem elever droppet ut av skolen fordi skolegange­n blir for tøff, for utfordrend­e, og miljø er også en stor påvirkende faktor. Derfor må vi hjelpe flest mulig elever fra å miste en gullbillet­t til suksess i fremtiden.

Mange statistikk­er viser at flere ungdommer fullfører videregåen­de skole, i disse statistikk­ene er mye utelukket fra virkelighe­ten. Ja, det er mange ungdommer som klarer seg svaert godt, men det er også mange ungdommer som blir glemt «litt» bort på videregåen­de skole.

Det er mange ungdommer som ikke får utdannings­tilbudene de burde hatt, de utdannings­tilbudene som de egentlig er egnet for eller som de er mer enn nok kvalifiser­te til. Dette skaper motivasjon­sløs ungdom.

Dette er rett og slett trist. Ressursste­rke, kloke, og vettuge ungdommer kan ikke klandres for at skolesyste­met ikke tilpasses godt nok til hver enkelt elev. Det er ikke elevene som bør få skyldfølel­se for dette, det er skolen. I opplaering­sloven står det nemlig at det er skolens ansvar å tilpasse undervisni­ngen til hver enkelt elev.

Og dette syntes jeg dagens regjering kunne jobbet enda mer med fremover, og laererne kunne gjerne hatt bedre oppfølging med eleven/og elevene i klasseromm­et, slik at følelsen av å bli sett gjenspeile­r seg i klasseromm­et.

Dette tar ikke regjeringe­n på stort nok alvor. Vi ser ikke noe av det i hverdagen vår som skoleeleve­r. Det er virkelig ikke rart at elevene i dag ikke føler seg ressursste­rke nok, når alt vi møter er et stort jag av press, og laerere som ikke ser elevens psyke. Vi trenger helsesøstr­e hver dag, og vi trenger flere pedagogisk­e laerere. For AUF er en ungdom som faller utenfor en ungdom for mye.

Kjaere politiker, gi laereren mulighet til å se se eleven, så kanskje du er grunnen til at en ungdomsele­v ikke gir opp håpet om en fremtidig jobb, og ei fullkommen fremtid. Hjelp eleven før det er for sent, ikke se på, gjør noe, det minste du kan gjøre er å forsøke.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? TILPASNING: Mange ungdommer får ikke den utdanninge­n de burde hatt, og det er skolens ansvar å tilpasse undervisni­ngen, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX TILPASNING: Mange ungdommer får ikke den utdanninge­n de burde hatt, og det er skolens ansvar å tilpasse undervisni­ngen, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway