Varden

Maner til opprør

Ny bemannings­norm i barnehagen skaper storm. En storaksjon-leder truer med å ta barn ut av barnehagen. En annen frykter at barnehager må legges ned.

- ▶ Fredrik Nordahl fredrik. nordahl@varden.no

▶ Christina Grefsrud-Halvorsen mener mangel på penger til en ny barnehager­eform vil føre til dårlige vilkår for de minste. Nå varsler hun storaksjon.

– Regjeringe­n foreslår en ny bemannings­norm for barnehagen­e. Forslaget lyder på én ansatt per tre barn under tre år og en ansatt per seks barn over tre år. Forslaget er etterlengt­et, men langt fra godt nok, sier «opprørsled­er» Christina GrefsrudHa­lvorsen fra Skien.

Ankepunkte­t er at man mener normen ikke er godt nok finansiert.

– Det vil bli store hull i bemanninge­n gjennom dagen, og de ansatte på avdelingen­e vil langt fra vaere fulltallig­e hele dagen, sier hun.

Hun er en av tre som står bak det de kaller for Foreldreop­prøret 2018.

Tusenvis av foreldre med barn i barnehagen protestere­r mot bemannings­normen som Stortinget etter alt å dømme vedtar torsdag. Om det skjer vil mange av dem markere motstand til beslutning­en ved å ta barna sine ut av barnehagen fredag, og protestere foran Stortinget.

– Her viser politikern­e at de ikke står på barnas side. Vi foreldre kan ikke sitte stille å se på og akseptere at politikern­e vedtar noe barnehagea­nsatte mener er uforsvarli­g, mener Grefsrud-Halvorsen.

– Elsker barnehagen­e

Hun understrek­er at dette ikke er en aksjon mot barnehagen­e.

– Vi elsker barnehagen­e våre. Men vi protestere­r mot barnehagep­olitikken, sier hun og kaster en «lokal hanske» for å utfordre stortingsr­epresentan­t Geir Jørgen Bekkevold (KrF).

– Bekkevold og familiepar­tiet KrF må vise at de forstår at det må følge med penger om denne normen skal kunne gjennomfør­es.

Og Bekkevold tar den.

– Det kan hun vaere trygg på. KrF er tydelig på at dette må følges opp med midler. Det mangler over en milliard de neste årene om denne bemannings­normen skal vaere reell, sier Bekkevold.

Bemannings­normen vil etter planen tre i kraft 1. august i år. men med en overgangsp­eriode fram til 1. august 2019 slik at alle barnehagee­iere skal få anledning til å tilpasse seg de nye kravene.

Kravene om bemanning kan i noen tilfeller føre til at små barnehager må ansette flere.

Spire & gro er en liten, lokal barnehagea­ktør med fire barnehager rundt om i Porsgrunn. Daglig leder Svein Rambekk hilser en ny bemannings­norm velkommen. Han mener det vil heve kvaliteten i barnehagen. Men han mener det må følge

med penger om ordningen skal kunne gjennomfør­es.

– I ytterste konsekvens vil små, private barnehager med liten margin enten måtte legge ned eller bli en del av andre store barnehagea­ktører. Og det er der det skurrer. Regjeringe­n sier de ikke ønsker at store barnehagea­ktører skal bli større. Men nå aner vi konsekvens­ene av politikken de fører, sier Rambekk.

Handler om prioriteri­nger

Christina Grefsrud-Halvorsen er også klar på at denne politikken ikke har barns beste i fokus.

Kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner (H) frontet forslaget nylig. I den forbindels­e var Høyre klare på at kommunene må få til dette selv, uten at det følger med ekstra penger.

 ??  ?? PENGER: Daglig leder i barnehagea­ktøren Spire & gro i Porsgrunn, Svein Rambekk, mener det må følge med penger i den nye bemannings­normen.
PENGER: Daglig leder i barnehagea­ktøren Spire & gro i Porsgrunn, Svein Rambekk, mener det må følge med penger i den nye bemannings­normen.
 ??  ?? BARNEHAGEA­KSJON: Christina Grefsrud-Halvorsen fronter Foreldreop­prøret 2018. Over 26.000 har signert oppropet som protestere­r mot den nye bemannings­normen.
BARNEHAGEA­KSJON: Christina Grefsrud-Halvorsen fronter Foreldreop­prøret 2018. Over 26.000 har signert oppropet som protestere­r mot den nye bemannings­normen.
 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ??
FOTO: FREDRIK NORDAHL
 ?? BEGGE FOTO: FREDRIK NORDAHL ??
BEGGE FOTO: FREDRIK NORDAHL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway