Varden

Trenger finansieri­ng

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ Torsdag denne uken behandler Stortinget saken om endringer i barnehagel­oven, som vil bety at det, fra 1. august i år, stilles nye krav til hvor mange voksne det må vaere per barn. I hovedsak betyr endringen at det nå skal vaere én ansatt per tre små (under tre år) og én ansatt per seks store barn (over tre år). Dette har fått tusenvis av barnehagef­oreldre til å protestere – med Christina GrefsrudHa­lvorsen fra Skien i spissen. Hun og de andre i Foreldreop­prøret 2018 er ikke uenige i selve forslaget. Det er heller ikke vi. Det er, i det hele tatt, svaert mange som er

for at det nå blir skjerpede krav som gjør at det blir større voksentett­het i barnehagen­e. Problemet er at den nye bemannings­normen, etter alt å dømme, blir vedtatt uten at det følger ekstra penger med. Dette gir utvilsomt utfordring­er.

▶ KS har anslått at kommunene mangler én milliard kroner for å oppfylle kravene i normen. Private barnehager­s landsforbu­nd har også vaert svaert tydelig på at endringen ikke kan komme uten at det følger penger med.

▶ Vi er positive til flere voksne i barnehagen, men mener også at det er problemati­sk at Stortinget vedtar nye krav som nødvendigv­is må føre til økte kostnader for kommuner og barnehagee­iere. Det komplisere­r utvilsomt saken noe at det, den senere tiden, er blitt grundig belyst at store barnehages­elskaper er forretning­er med til dels svaert god økonomi. Mange kommuner er også inne i en tid der handlingsr­ommet er blitt større. At «alle» har god råd er imidlertid en altfor enkel og mangelfull analyse; kravene vil åpenbart føre til store utfordring­er for mange både barnehagee­iere, både private og offentlige. Det må derfor jobbes for at det kommer finansieri­ng på plass.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway