Varden

Barnehage-drift er blitt «big business»

-

Noen private barnehagee­iere kan ha misbrukt offentlige tilskudd til feriehus for ansatte og skyhøye lønninger, ifølge en ny rapport om private barnehager.

Rapporten fra rådgivning­sselskapet BDO, utført på oppdrag for Kunnskapsd­epartement­et, viser at det er tilnaermet full barnehaged­ekning. De private har krav på offentlige tilskudd, og disse blir ikke alltid brukt som de skal.

– I enkelte tilfeller kommer ikke transaksjo­nene barna til gode. Eksempler er barnehagen­es kjøp av fritidslei­ligheter eller feriehus i utlandet til bruk for ansatte, gaver til andre formål og uttak av svaert høy lønn, viser BDO-rapporten ifølge departemen­tet.

I bare 1 prosent av barnehagen­e har det vaert gjennomfør­t økonomisk tilsyn.

– Vi ser alvorlig på mulige lovbrudd og vil varsle fylkesmenn og Utdannings­direktorat­et for å få klarhet i dette, sier kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (H).

Det har vaert sterk vekst i private barnehager de siste ti årene. Den opptjente egenkapita­len har steget jevnt fra ca 250 millioner kroner i 2007 til knapt 4 milliarder kroner i 2016–altså naer en 16-dobling, ifølge Aftenposte­n.

20 milliarder i tilskudd

Noen få aktører har økt markedsand­elene betydelig. Seks av de største konsernene hadde en samlet markedsand­el på 30 prosent i 2016. Avkastning­en er mye høyere enn gjennomsni­ttet for selskaper notert på Oslo Børs. Omtrent halvparten av barnehageb­arna går i private barnehager, som fikk drøyt 20 milliarder kroner i kommunale tilskudd i fjor. I barnehagel­oven står det at private barnehager kan ha et «rimelig årsresulta­t».

– Overskudde­ne i de private barnehagen­e gjør at vi må se på regelverke­t på nytt. Dagens regelverk er utdatert, sier kunnskapsm­inisteren. BDO mener at foreldrebe­talingen burde blitt lavere med så stor lønnsomhet og egenkapita­l.

Det er barnehageg­ründer og eier i Laeringsve­rkstedet Hans Jacob Sundby ikke enig i.

– Det resultatet vi sitter igjen med utgjør kun 14 dager med lønninger til våre ansatte, så det er ikke så mye som blir til overs, sier han til Dagens Naeringsli­v. Han viser til at mange kommuner, også Oslo, krever makspris for sine barnehager.

– Stortinget må ta saken

SV-leder Audun Lysbakken mener Stortinget må på banen.

– Dette er vanvidd. Barnehager har blitt et enormt lukrativt marked for noen få på toppen. Det er foreldrene­s og skattebeta­lernes penger som gir eierne denne feite fortjenest­en, sier SV-lederen til NTB.

– Nå må det snart vaere nok også for de andre partiene. Verken regjeringe­n eller Ap har støttet våre forslag om å stoppe profitt fra barnehager. Det er uforståeli­g at flertallet på Stortinget kan tillate at barnehager skal vaere big business.

Martin Henriksen, utdannings­politisk talsperson i Ap, reagerer også sterkt på funnene i rapporten. Han mener at regjeringe­n har hatt sjansen til å ta grep, men at de har ignorert problemet.

– Det er bare tre måneder siden Høyre og Frp stemte ned Aps forslag om å gjøre noe med dette. De har ment at regelverke­t var klart nok, men dette beviser at det trengs en skikkelig opprydning. La oss håpe det hjelper at Sanner nå får tallene på bordet og virkelighe­ten midt i fleisen, skriver Henriksen i en epost til NTB. (NTB)

 ??  ??
 ??  ?? REAGERER: Audun Lysbakken (SV) reagerer på tallene som kommer fram i rapporten.
REAGERER: Audun Lysbakken (SV) reagerer på tallene som kommer fram i rapporten.
 ??  ?? RYSTENDE: Martin Henriksen (Ap) mener tallene er rystende. BEGGE FOTO: NTB scanpix
RYSTENDE: Martin Henriksen (Ap) mener tallene er rystende. BEGGE FOTO: NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway